IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защитата на Банкман-Фрийд: Несправедливо е обрисуван като „злодей“

Заключителните пледоарии на адвокатите приключиха, журито може да започне да заседава още в четвъртък

12:50 | 02.11.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Сам Банкман-Фрийд несправедливо е бил обрисуван като „злодей“ и „чудовище“ в мащабна измамна схема, заяви неговият адвокат в сряда, настоявайки, че съоснователят на фалиралата криптоборса FTX е допуснал грешки, но не е извършил престъпление, съобщава Bloomberg.

В заключителните си пледоарии от продължилото месец дело срещу бившия криптокрал защитата и обвинението представиха противоречащите си възгледи. За правителството Банкман-Фрийд е зъл гений зад „пирамида от измама“, изградена върху лъжи и фалшиви обещания, довели до скъпоструващия крах на FTX и свързания хедж фонд Alameda Research.

В същото време защитата описа подсъдимия като непохватен зубър с лош избор на дрехи, който на добра воля се е опитал да спаси своята разпадаща се империя за милиарди долари.

„Ще се съгласим, че е имало време, когато Сам е бил може би най-зле облеченият главен изпълнителен директор в света и този с най-лошата прическа“, заяви адвокатът на защитата Марк Коен пред заседателите в съда в Ню Йорк.

Журито може да започне още в четвъртък работата си по постановяване на присъда. Някоя високоуважаваният криптомагнат е заплашен от десетилетия зад решетките по обвинения, че е организирал прехвърлянето на потребителски средства от FTX към Alameda, използвайки ги за рискови инвестиции, политически дарения и скъпи покупки на недвижими имоти.

31-годишният Банкман-Фрийд също така е обвинен в това, че е излъгал инвеститорите за връзката между FTX и Alameda, което е предоставило на хедж фонда неограничен достъп до средствата на потребителите на криптоборсата.

Коен оспори доказателства на обвинението, представени по време на делото, за запазената марка на Банкман-Фрийд – неговата къдрава, несресана коса, интимният му живот, както и снимки със знаменитости. Тези материали не са свързани по никакъв начин със същността на делото, най-вече за това как криптоборсата е била управлявана или за финансовото състояние на Alameda, посочи Коен.

Адвокатът също така засегна и други ключови твърдения по обвинението, включително покупката на скъп имот на Бахамите и рискови инвестиции. Според Коен покупката на недвижими имоти – за около 100 млн. долара – е адекватен бизнес разход за привличане на таланти на острова, където FTX бе базирана.

Той също така повдигна въпроса защо трима бивши мениджъри – всички от които дадоха показания срещу Банкман-Фрийз с надежда да получат смекчени присъди – не са сигнализирали на властите по-рано за случващото се, щом са го намирали за неправилно.

„Бизнес решенията, взимани на добра воля, не са основание за присъда“, каза Коен във финалните си думи пред журито.

По-рано в сряда, по време на заключителната пледоария на обвинението, прокурор Николас Рос заяви на съдебните заседатели, че Банкман-Фрийд „е излъгал за големи неща и е излъгал за малки неща“, докато е бил на свидетелското място.

„Той представи приказка, която удобно бе сглобена, за да го изключи от извършването на измама“ във FTX, каза Рос. „В продължение на три дни той бе на свидетелското място и излъга“, допълни още.

Обвинението също така противопостави „перфектната памет“ на Банкман-Фрийд по време на разпита на адвокатите му с неспособността да си спомни дори прости детайли, щом започна разпитът на обвинението. Според Рос бившият криптомагнат е излъгал за това кога е разбрал, че Alameda дължи 10 млрд. долара на FTX и посочи, че той е казал, че не си спомня над 140 пъти.

Прокурорът се опита да опрости делото за съдебните заседатели, призовавайки ги да не се разсейват от техническия жаргон. „Става дума за възприятие, става дума за лъжи, става дума за кражба, става дума за алчност“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Хаха, фараон си е. И шаранджия. Я колко шарана се хванаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
atrdmbxlz
преди 5 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: -----> https://lmy.de/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
cyclop
преди 5 месеца
Крадей
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още