IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Binance и ръководителят ѝ се признаха за виновни и приеха да платят глоби за милиарди долари

Криптоборсата беше обвинена в нарушаване на законите срещу прането на пари, банкови измами и нарушаване на американски санкции

23:39 | 21.11.23 г.
Основателят и ръководител на Binance Чанпън Джао. Снимка: Bloomberg LP
Основателят и ръководител на Binance Чанпън Джао. Снимка: Bloomberg LP

Binance Holdings и главният ѝ изпълнителен директор Чанпън Джао се признаха за виновни по наказателни обвинения за пране на пари и нарушаване на американски санкции, включително позволяване на сделки с „Хамас“ и други терористични групи. Това е част от обхватна сделка с Министерството на правосъдието, целяща да запази оперирането на компанията, пише Bloomberg.

Binance прие да се признае за виновна по наказателни обвинения и да плати глоби за над 4 млрд. долара. Джао, който се съгласи да се оттегли и да плати глоба от 50 млн. долара като част от споразумението, се яви пред съда в Сиатъл във вторник, за да се признае за виновен. Сделката, която включва Министерството на финансите и Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ, слага край на продължилото с години разследване на криптоборсата.

Разкрит във вторник документ показва, че Binance е била обвинена по три точки, включително за нарушаване на законите срещу прането на пари, заговор за осъществяване на нелицензиран бизнес с парични преводи и нарушаване на американски санкции. Binance плаща глоба по наказателно дело на стойност 1,8 млрд. долара и приема да ѝ бъдат конфискувани още 2,5 млрд. долара, сочат публикувани във вторник съдебни документи.

Сред нарушенията на Binance са неуспехът ѝ да предотврати и да съобщи за подозрителни сделки с терористи, включително Бригадите Ал-Касам на „Хамас“, палестинската групировка „Ислямски джихад“, „Ал-Каида“ и Ислямска държава в Ирак и Сирия, сочи документ на Финансовото министерство. Съобщението беше направено в момент, когато Израел и „Хамас“ са въвлечени във война, която избухна преди повече от шест седмици.

Binance е разрешила най-малко 1,1 млн. сделки на стойност над 898 млн. долара, включително с клиенти в Иран, сочи съдебният документ.

„Binance стана най-голямата криптоборса в света отчасти заради престъпленията, които е извършила, сега тя плаща една от най-големите корпоративни глоби в американската исторя“, заяви главният прокурор Мерик Гарланд в прессъобщение.

Парите от глобата ще бъдат разделени сред Министерството на правосъдието, Комисията за търговия със стокови фючърси и други агенции. Те включват 3,4 млрд. долара за Мрежата за борба с финансовите престъпления към Министерството на финансите и 968 млн. долара за Службата за контрол върху чуждестранни активи заради нарушаване на Закона за банковата тайна и на санкции.

„Binance си е затваряла очите за правните си задължения в преследване на печалба. Преднамерените ѝ пропуски са позволили приток на пари към терористи, киберпрестъпници и лица, злоупотребяващи с деца, чрез нейната платформа“, заяви финансовият министър Джанет Йелън в комюнике.

Договореното между двете страни споразумение ще разреши всички твърдения за криминални нередности.

Binance избра „да отдаде приоритет на растежа пред съобразяването с американските правни изисквания“, което ѝ позволи да набере милиарди долари от сделки, без да събира изискваната информация за клиентите или наблюдение на сделките, съобщиха американските власти.

Криптовалутата, свързана с екосистемата на Binance, BNB се понижи с 5,2% след новината. Монетата достигна петмесечен връх по-рано през деня след новината, че Министерството на правосъдието ще потвърди скоро споразумението с борсата.

Наказателни обвинения

Министерството на правосъдието обвини компанията, както и висши ръководители, включително Джао, че са предприели стъпки да прикрият, че не спазват американските закони. Според документа от август 2017 г. до октомври 2022 г. Binance и Джао са били въвлечени в „преднамерени и пресметнати усилия“ за печалба от американския пазар, без прилагане на изисквания по закон контрол.

Binance „избра да не се съобразява с американските правни и регулаторни изисквания, защото реши, че ако го направи, това ще ограничи възможностите ѝ да привлича и задържа американски потребители“, се казва в документа с обвиненията.

Джао беше облечен в тъмен костюм и носеше светлосиня вратовръзка и през по-голямата част от съдебното заседание седеше със скръстени ръце. Съдия Брайън Цучида постанови, че Джао ще бъде освободен и ще може да се завърне в дома си в Обединените арабски емирства, докато очаква присъдата си.

„Искам да поема отговорност и да затворя тази глава от живота си“, каза Джао по време на изслушването си пред съда. Той заяви, че бил „леко уплашен“ да дойде в САЩ за делото си, но допълни, че бил успокоен от акуратността на съда. „Ще се върна“, обеща той.

Джао може да бъде осъден на максимум десет години затвор и глоба до 500 хил. долара плюс всякакви печалби, извлечени от предполагаемата схема. Адвокатите му заявиха в съда във вторник, че присъдата му ще бъде забавена с шест месеца. Споразумението на Джао включва отказ от правото му да обжалва, ако присъдата му не надвишава 18 месеца, заяви съдия Цучида по време на изслушването.

Решението срещу най-голямата криптоборса в света и нейния най-висш ръководител представлява едно от най-големите наказания, които са налагани в индустрията на криптовалутите, която е подложена на смразяващ контрол от Министерството на правосъдието, други федерални агенции и от конгресмени.

Binance, която навлезе с гръм и трясък на криптосцената през 2017 г. и почти веднага надмина по-големите си конкуренти, като увеличи пазарния си дял до над 60% в цял свят след срива на FTX през ноември 2022 г. Оттогава общият ѝ пазарен дял за спот търговия и деривати се сви до под 44% този месец по данни на компанията за анализи CCData.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още