IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат над 4 млрд. долара от Binance, за да приключат делото срещу борсата

Преговорите между министерството на правосъдието и платформата включват и възможността на основателя Чанпън Джао да му бъдат повдигнати наказателни обвинения в САЩ

09:50 | 21.11.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американското министерство на правосъдието иска над 4 млрд. долара от Binance Holdings Ltd. в рамките на предложено решение на продължаващото години разследване срещу най-голямата в света криптоборса, съобщава Bloomberg.

Преговорите между министерството и Binance включват и възможността на основателя на платформата Чанпън Джао да му бъдат повдигнати наказателни обвинения в САЩ съгласно споразумение за приключване на делото за предполагаемо пране на пари, банкова измама и нарушаване на санкции, съобщават запознати източници.

Джао се намира в Обединените арабски емирства (ОАЕ), които нямат споразумение за екстрадиране със САЩ, но това не го спира той самостоятелно да дойде в страната.

От Binance не са отговорили на имейли и телефонни обаждания с искане за коментар. От министерството на правосъдието са отказали коментар.

Евентуално съобщение за постигната сделка може да има най-рано към края на месеца, въпреки че ситуацията все още е динамична, коментират източниците, пожелали анонимност.

Монетата на Binance – BNB, поскъпна с до 8,5% след новината до 266,42 долара. Минути след 9 ч. във вторник стойността ѝ леко се коригира до 258,64 долара, което е ръст от 4,9% за денонощието. Биткойнът също поскъпва с 0,4% до 37,3 хил. долара.

„Уреждане с клауза за наблюдение може да е компромис, който защитава инвеститорите и дава на Binance опцията да еволюира“, коментира Мат Уолш, основател и партньор в криптофирмата за рисков капитал Castle Island Ventures.

Засега няма яснота за точната структура и време на изпълнение на предложеното решение. От Binance обаче ще се очаква да плати над 4 млрд. долара, което ще е една от най-големите суми, плащани в рамките на наказателно дело в криптосектора.

Споразумението цели да постигне баланс, който ще позволи на Binance да продължи да работи, а не да рискува да се срине, което да предизвика последици за пазарите и притежателите на криптовалути, посочват запознати.

Binance се стреми да сведе до минимум ударите във всяко предложено споразумение, включително настоявайки за споразумение за отложено съдебно преследване, коментира друг източник.

Ако Binance и правосъдното министерство се договорят за споразумение за отложено наказателно преследване, ведомството все пак може да подаде криминална жалба срещу компанията. САЩ няма да започнат наказателно преследване, докато компанията отговаря на предписаните условия, които обикновено включват плащане на значителна неустойка и съгласие с подробно изложение на фактите, очертаващи нейните неправомерни действия. Ще бъде създаден процес за наблюдение.

По отношение на обвиненията за нарушаване на санкции министерството на правосъдието на САЩ разследва компанията за предполагаемо подпомагане на заобикаляне на американски санкции срещу Иран и Русия, посочва един от източниците. Binance също така е проверявана и дали е позволила трансакции, помогнали за финансирането на групировката „Хамас“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 5 месеца
До: Gna май незнаеш каквомозначава думата рекет... тия фараони трябваше да бъдат закрити.много отдавна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
sssaaa
преди 5 месеца
Това е явно доказателство, че като си плащаш може да излезеш"Виновно" - "Невинен" от всяка ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
Gna
преди 5 месеца
Хахаха щатите се превърнаха в едни селски рекетьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още