IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоборсата Binance е продала бизнеса си в Русия

Други подробности за сделката не се посочват

14:16 | 27.09.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата криптоборса в света Binance обяви, че е продала бизнеса си в Русия на криптоборсата CommEX, съобщава Bloomberg.

„Гледайки към бъдещето, осъзнаваме, че работата в Русия не е съвместима със стратегията за съответствие на Binance“, коментира Ноа Пърлман, главен директор по съответствието на Binance, в публикация в блога на компанията.

От Binance не посочват финансовите условия по сделката.

Най-голямата криптоборса в света се разследва от Министерството на правосъдието на САЩ, което цели да определи дали тя е била използвана от руснаци да заобикалят санкциите и да прехвърлят пари, както и дали служители на компанията са знаели за нарушения на санкциите.

Двама ръководители, които са отговаряли за руския бизнес, напуснаха Binance този месец. Компанията изгуби някои висши мениджъри в последните месеци.

Binance и основателят ѝ Чанпън Джао са обект на интензивен регулаторен контрол през последната година. Комисията по ценните книжа и борсите и Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ заведоха съдебни дела срещу борсата и Джао.

Компанията отчита, че има повече от 150 млн. регистрирани потребители в световен мащаб. Пазарният ѝ дял обаче се сви, след като през март Комисията за търговия със стокови фючърси заведе дело срещу нея.

Плащанията в криптовалута, както и обменът на цифрови активи, са забранени на руска територия. Руските граждани и компании обаче са свободни да използват офшорни криптоплатформи като инструмент за сетълмент за прехвърляне на средства в чужбина и получаване на средства от чужбина.

CommEX стартира работа в четвъртък, според съобщение на сайта на борсата. Не е ясно обаче къде се базира самият обмен. Както Binance, така и CommEX използват законодателството на Хонконг в основата на правилата на платформите си.

На CommEX е забранено да предлага услуги в САЩ, повечето държави в Европейския съюз и други страни, включително Сингапур, Иран, Куба, Сирия, Северна Корея и Крим, съгласно условията за обслужване.

Говорител на Binance не е отговорил веднага на искане за повече информация относно сделката с CommEX.

„За да се осигури плавен процес за съществуващите руски потребители, слизането от борда ще отнеме до една година“, посочва се в блог публикацията на Binance за сделката. Продажбата не предвижда опция за обратно изкупуване на акции на бизнеса в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
penkiler1415
преди 7 месеца
Всички напускат потъващия кораб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още