IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Binance.US и SEC работят по сделка, за да не се стигне до замразяване на активи

Съдия Ейми Бърман Джаксън обяви, че двете страни „не са чак толкова далеч една от друга“ в идеите как да защитят милиардите долари потребителски средства

11:12 | 14.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Binance.US и Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) са се договорили да работят по сделка, която да предотврати пълно замразяване на активите на платформата за криптотърговия, която според регулатора работи незаконно, съобщава Bloomberg.

Областен съдия Ейми Бърман Джаксън обяви във вторник, че двете страни „не са чак толкова далеч една от друга“ в идеите как да защитят милиардите долари потребителски средства, без да се стига до замразяване, докато тече делото. Тя пренасочи двете страни към друг съдия, който да им помогне за намиране на консенсус.

Джаксън също така обяви, че ако бъде сключена сделка, тя няма да трябва да отсъжда по искането на SEC за временна ограничителна заповед.

Регулаторът поиска миналата седмица замразяването на активите на Binance.US – американската платформа за търговия, която е собственост на основателя на международната Binance Holdings Чанпън Джао. В заведеното на 5 юни дело комисията обвинява Binance и Джао в злоупотреба с потребителски средства, подвеждане на потребители и регулатори, както и нарушаване на законодателството за търговия с ценни книжа.

Според Binance.US, която оспорва обвиненията, блокирането на средствата ще осакати бизнеса ѝ и ще навреди на потребителите.

„Не сме готови да приемем смъртно наказание осем дни след началото на нашето дело“, коментира един от адвокатите на Binance.US пред съда.

Борсата трябва да може да покрива обикновените си бизнес разходи като плащане на наем, заплати, лиценз за софтуер и др., заяви адвокатът на Binance.US. Според съдията „затварянето напълно ще създаде значителни последици не само за компанията, но и за пазарите на дигитални активи като цяло“.

Според заведеното дело Binance неправомерно е преместила милиарди долари потребителски средства към банкова сметка на дружество, контролирано от Джао. Тези средства след това са били преместени към трета страна и изглежда са били използвани за покупка и продажба на криптовалути, посочва регулаторът.

В отговор на искането за замразяване на активи Binance предложи компромисен вариант, който включва и прехвърлянето на активи на американски потребители към нови портфейли с нови лични ключове за тях, които ще са под контрола на базирани в САЩ служители на Binance.US.

В рамките на предложението борсата също така е поискала разрешение да продължи да плаща на служителите си и да покрива оперативните си разходи, ангажирайки се, че няма да има прехвърляне на плащания, които да носят печалба на каквато и да е било структура на Binance без разрешение на съдия.

По време на изслушване пред съдия адвокатът на SEC заяви, че регулаторът е отворен към тясно изключение по отношение на замразяването на активи, което ще позволи на Binance.US да покрива дейността си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още