IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инерцията от спот ETF-а носи на биткойна най-голямото месечно поскъпване от януари

Цената на монетата се покачи с 27% през октомври

11:50 | 01.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петнадесет години след неофициалното пускане на биткойна привържениците му се надяват, че най-накрая е дошъл моментът на неговото признаване в средите на традиционните финанси.

Цената на монетата се покачи с 27% през октомври – най-голямото месечно увеличение от януари насам, на фона на очакванията, че американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) скоро може да одобри борсово търгуван фонд (ETF), който инвестира директно в криптовалутата, съобщава Bloomberg.

Минути преди 11:30 ч. българско време биткойнът поскъпва с 0,3% за денонощието до близо 34 458 долара. За сравнение, в края на миналата година стойността му бе около 16,5 хил. долара.

„Месец октомври беше бичи за криптопространството“, коментира Спенсър Халарн, трейдър на деривати в криптоинвестиционната фирма GSR. „Вече силната среда на фундамента беше подкрепена от приказките за ETF и геополитическите напрежения“, допълва той.

На 31 октомври се навършиха 15 години от пускането на т. нар. Бяла книга на биткойна от Сатоши Накамото – псевдонима на неговия създател, чиято самоличност все още е неизвестна. Година по-късно, през 2009 г., той започва да се търгува.

Създателят (или създателите) прави съществен пробив, като използва блокчейн за записването на всяка трансакция. Това гарантира, че хората не могат да пращат фалшиви биткойни или такива, които вече са били изпратени на някои друг. Това също така означава, че трансакциите с биткойни се случват независимо от участие – или намеса – на обичайните финансови посредници като правителства, банки, корпорации.

Оттогава биткойнът премина през редица пазарни цикли, които го превърнаха в един от най-добре представящите се инвестиции през последното десетилетие. А ръстовете привлякоха вниманието на традиционните финансови компании, които сега искат да разширят инвеститорската си база чрез ETF-и.

SEC по-рано този месец се отказа да оспорва съдебно решение, което отхвърля отказа на регулатора да одобри план за превръщането на биткойн тръст на Grayscale Investments в ETF. Това се смята от мнозина пазарни наблюдатели за основния катализатор на пазара през последните няколко седмици.

Дигитални инвестиционни продукти като биткойн фючърсните ETF-и отчетоха най-силната си седмица на приходи от юли 2022 г. насам миналата седмица, показва информация на мениджъра на криптоактиви CoinShares.

Акциите на тръста на Grayscale GBTC поскъпнаха, като разликата между цената и съответните притежания на инструмента намаля значително. По-рано тази година тя бе 45%, но се сви до около 15%, показват данни на Bloomberg.

Възстановяването носи нов живот на пазара, който бе засегнат от серия скандали и фалити миналата година. Търгуваните обеми на криптопазарите се възстановяват, посочва фирмата за блокчейн данни Kaiko. Търгуваните обеми биткойни са били най-големите от шест месеца, когато цената мина прага от 34 хил. долара миналата седмица.

Но дори и така ликвидността остава изтъняла. Спадът бе наречен „дупката Alameda“ след краха на хедж фонда Alameda Research, който бе част от империята на Сам Банкман-Фрийд. Ефектът, който все още се наблюдава, до голяма степен е резултат от огромните загуби, които маркет мейкърите понесоха след краха на FTX, посочват от Kaiko.

Това накара някои пазарни участници да твърдят, че ръстовете са преувеличени и трейдърите трябва да се възползват от големите ценови движения.

Смятам, че е добре да приберем част от печалбата сега и отново щом ETF-ът бъде одобрен, коментира Джак Тан, главен изпълнителен директор и съосновател на криптоборсата WOO X. Според него всички се трупат към ETF търговията, което я прави пренаселена.

Темпът на финансиране на т. нар. вечни суапове – популярен криптофючърсен продукт, който няма дата за сетълмент, остава висок, посочват от маркет мейкъра QCP Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още