IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки надеждите решението за Grayscale не означава непременно спот биткойн ETF

Преразглеждането може да даде възможност на регулаторите да представят по-убедителни доводи за отказа си

13:17 | 30.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна нарасна с до 7% във вторник след седмици на понижения – реакция на подновените надежди на трейдърите, че предстои одобрение на дългоочаквания спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) на Grayscale в САЩ след съдебно решение, пише CoinDesk.

Федерален апелативен съд нареди на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) да преразгледа решението да отхвърли искане за обръщане на тръста the Grayscale Bitcoin Trust в ETF. Това може потенциално да отвори вратата към пускането на спот биткойн ETF в САЩ, въпреки че досега регулаторът е отхвърлял всички разгледани заявления.

Grayscale и CoinDesk имат обща компания майка – Digital Currency Group (DCG).

Но докато повечето пазарни участници ликуват, някои остават предпазливи за оптимизма.

„Grayscale получи шанса SEC да преразгледа заявлението, тъй като причините за отхвърлянето не изглеждаха справедливи“ на съда, коментира Матео Греко, анализатор на Fineqia International, в бележка. „Това не означава, че сега Grayscale ще може на 100% да листне спот биткойн ETF, нито че това ще се случи в бъдеще“, допълва той.

„Без съмнение, това развитие е силно положителен сигнал за пазара. но окончателното решение за това кога и дали Grayscale ще може да листне продукта си като ETF, тепърва трябва да бъде взето“, добави Греко. Той отбеляза, че около 2,5 млн. биткойна се държат при краткосрочна загуба, които могат да послужат като насрещен вятър през идните месеци.

„Ако погледнем към по-голямата картина и анализирайки целия пазар на дигитални активи, търгуваните обеми остават изключително ниски. Общият обем на централизираните борси за месец август е общо приблизително 400 млрд. долара, най-ниското число от декември 2020 г.“, допълни той.

Други, обаче, казват, че макар решението на федералния съд да не сочи към изрично одобрение на ETF, то това е първа стъпка към промяна на регулаторната среда.

„Макар решението все още да не означава, че първият американски биткойн ETF ще бъде одобрен, съдебното решение следва модел на правна ескалация между регулаторите и играчите в сектора на дигиталните активи, които дават стабилни аргументи в подкрепа на позициите си“, заяви Гийем Шомон, съосновател на Flowdesk.

„Така че дори и това да не е окончателният край на това дело, няма да сме изненадани да видим това като първата от серия положителни новини за регулаторното приемане в САЩ“, допълни Шомон.

Дългосрочните притежатели на биткойни показват продължаващо акумулиране на токени въпреки скорошното разтърсване на пазара, което говори, че бичите прогнози в дългосрочен план остават незасегнати сред трейдърите, независимо от настоящото състояние на пазара.

Тези дългосрочни притежатели изглежда също държат спот позициите си, въздържат се от пряка търговия или да използват своите биткойни като обезпечение, коментираха анализатори от криптоборсата Bitfinex във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още