IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов краен срок за спот биткойн ETF надвисва над американския борсов регулатор

Позиция по някои от заявленията може да има до края на седмицата, но по-вероятно е тя да бъде отлагане

11:18 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пътят към пускането на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) досега се формира като дълъг и труден. До края на седмицата се очакват някои ключови решения по заявки на водещи компании, а наблюдателите очакват да видят как ще се развият нещата този път.

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) се очаква да даде отговор на заявления на Bitwise, BlackRock, VanEck, WisdomTree и Invesco преди дългия уикенд за Деня на труда (4 септември), посочват от Bloomberg Intelligence. Регулаторът има право да одобри, отхвърли или отложи решение по молбите. Срокът за Bitwise е до петък, а останалите са до следващия ден, което означава, че вероятно SEC ще вземе решение преди уикенда.

Анализатори и наблюдатели очакват SEC да отложи взимането на категорично решение. В началото на август отложи решение по заявката на 21Shares за спот биткойн ETF с ARK Investment Management, като неведнъж е отхвърлял подобни заявления през предходното десетилетие.

„Можем да очакваме да видим още забавяния от SEC, особено след като вече отложиха решението си по-рано този месец по заявлението за спот биткойн ETF на ARK“, коментира Роксана Ислам, директор към VettaFi. „Трябва да видим решение от SEC за делото на Grayscale първо – в противен случай може да видим одобрение на заявление за ETF на фючърси етер, преди да одобрят каквото и да е било заявление за спот биткойн ETF“, посочи тя.

Миналата година регулаторът отхвърли плана на Grayscale Investments да обърне своя биткойн тръст в ETF с довода, че криптопазарите са прекалено предразположени към измами и манипулации. Grayscale заведе дело, наричайки решението своеволно и дискриминационно, тъй като SEC вече е одобрил ETF-и, проследяващи биткойн фючърси.

Мнозина в криптообщността – и почитателите извън нея – очакват спот биткойн ETF от години. Според тях това не само ще направи инвестирането в биткойни по-достъпно, но също така ще помогне за сближаването между дигиталните активи и традиционните финансови пазари.

От друга страна, регулаторите редовно посочват измамите и манипулациите като едни от причините да не одобряват подобен продукт. Gemini, основана от братята Тайлър и Камерън Уинкълвос, бе първата, която се опита да пусне физически подкрепен биткойн ETF през 2013 г., но заявлението бе отхвърлено.

Според Елиът Стайн, старши анализатор на Bloomberg Intelligence, SEC ще отлага решението си, докато съдът не вземе позиция по делото на Grayscale. Той очаква на около 70% Grayscale да спечели, което да отмени отхвърлянето на SEC.

BlackRock Inc. задвижи надпреварата за спот биткойн фонд на нова предавка, когато пусна заявление през юни. Мениджърът на активи има почти отлична история в получаването на разрешения за ETF-и, което накара някои анализатори да очакват, че този път заявленията – от BlackRock и не само, може да имат по-голям шанс за одобрение.

Също така вълнението около възможното пускане на такъв фонд вдъхна кураж на компаниите не само да се пробват с биткойн ETF-и, но и с по-екзотични инструменти. Редица компании подадоха документи за фючърсен фонд на етер или биткойн и етер заедно.

Във вторник биткойнът поскъпва с около 0,4% за денонощието минути след 10:30 ч., успявайки да премине прага от 26 хил. долара. Етерът също прибавя към цената си 0,4% до 1646 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още