IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн тръстът на Grayscale изпреварва Nvidia с 220% поскъпване за годината

За сравнение, най-добре представящата се акция в S&P 500 увеличава стойността си със 198%

14:54 | 26.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Инвеститорите, които се сдобиха с акции на биткойн тръста на Grayscale Investment (GBTC) в началото на януари – мрачно време на крипто- и свързаните с него пазари, са получили щедро възнаграждение за далновидността си.

Акциите на GBTC са поскъпнали с 220% до 26,79 долара тази година, показват данни на платформата TradingView, цитирани от CoinDesk. Междувременно книжата на Nvidia Corp, най-добре представящата се акция в състава на индекса S&P 500, са повишили стойността си със 198%, а самият измерител напредва с 9%. Цената на биткойна пък се удвои тази година до близо 35 хил. долара, а традиционните инструменти с фиксирана доходност като държавни облигации се сринаха.

Grayscale и CoinDesk са част от Digital Currency Group.

По-доброто представяне на GBTC е факт на фона на засилването на надеждите, че американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) ще даде зелена светлина за обръщането на биткойн тръста в борсово търгуван фонд (ETF), който инвестира директно в биткойни.

„GBTC е дар, който продължава да дарява“, коментира Илан Солот, съръковидтел на звеното за дигитални активи на Marex Solutions, в имейл от миналата седмица.

За по-малко от две седмици цената на биткойна се покачи с 28%, достигайки 17-месечен връх от над 35 хил. долара благодарение до голяма степен на слуховете около пускането на спот биткойн ETF.

Очакванията са SEC да одобри няколко такива продукта в началото на следващата година. Въпреки че очакванията са след такова одобрение цената на биткойна да стигне 50 хил. долара, то е възможно да се появи и допълнителен натиск за продажба на пазара.

„ETF-ите също така ще позволят повече институционални участници да продават на късо този инструмент. Не е ясно как това ще се отрази на пазара“, коментира Александер Блуме, управляващ партньор на Two Prime Digital Assets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още