IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Grayscale не знае дали да пуска ново заявление за биткойн ETF

Ще трябва да видим окончателните оперативни процедури, коментира главният изпълнителен директор Майкъл Соненшайн

11:17 | 31.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Майкъл Соненшайн. Снимка: Bloomberg LP
Майкъл Соненшайн. Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Grayscale Investments Майкъл Соненшайн все още не е сигурен дали компанията трябва да подава наново заявление за борсово търгуван фонд (ETF), инвестиращ директно в биткойни, след като спечели ключов спор с американския борсов регулатор.

„Ще трябва да видим окончателните оперативни процедури, които идват от това последно решение, което съдът ще издаде“, коментира Соненшайн пред Bloomberg Television. „Не знаем какво ще се казва във финалното становище, докато не стигнем края на този период“, който е 45 дни от решението, допълни той.

Във вторник мениджърът на криптоактиви постигна правна победа във федерален съд по искането си за пускане на първи американски ETF, който инвестира директно в биткойни – ключово развитие за сегмента на дигиталните активи. Компанията иска да преобразува своя биткойн тръст (GBTC) и така да отключи милиарди стойност за притежателите му.

Досега всички разглеждани опити за създаване на такъв продукт завършваха с неуспех, получавайки отказ от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC). Все още обаче има редица заявления без отговор, включително от BlackRock Inc. и Invesco.

И макар решението на съда от вторник да се приема от наблюдатели като голям удар за SEC, то все още не означава, че пускането на спот биткойн ETF е гарантирано. Регулаторът посочи, че разглежда решението на съда, а от Grayscale казаха, че анализират подробностите, посочени в позицията и ще дадат повече информация, когато това е възможно.

Но „наистина не трябва да има други основания като тези, на които SEC разчита, за да продължи да отказва излизането тези видове продукти на пазара“, каза Соненшайн. Той добави, че SEC не е потърсил компанията след решението.

Все още много неща остават неясни по отношение на пътя напред към потенциален спот биткойн ETF в САЩ, като се има предвид, че толкова много други компании се борят за пускане на такъв продукт. Засега анализаторите се опитват да отгатнат кои компании може да се окажат първи в пускането или дали няколко наведнъж ще получат зелена светлина от регулатора.

Друг ключов нерешен въпрос е и какво ще прави Grayscale с таксата си за GBTC, която в момента е много по-висока спрямо обичайните за ETF-ите. Соненшайн заяви в сряда, че компанията е „ангажирана да намали таксите, когато GBTC се преобразува в ETF“.

Каквото и да стане, според него „криптовалутите като клас активи е много вероятно да се задържат налични“.

„Вчера беше кулминацията на съдебни спорове, продължили повече от година“, каза той. „Огромна победа за Grayscale, огромна победа за нашите инвеститори и наистина за крипто- и инвестиционните общности като цяло“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още