IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна се задържа около 45,5 хил. долара след фалшиви новини около SEC

Профилът на американския регулатор в социалната мрежа Х беше хакнат и от негово име бе съобщено за пускането на спот биткойн ETF

12:29 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът се задържа на цена от около 45 хил. долара в сряда, след като по-рано се появи фалшива публикация от името на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) за пускането на дългоочаквания спот борсово търгуван фонд (ETF) в страната.

Профилът на регулатора в социалната мрежа Х (Twitter) беше хакнат и от негово име бе съобщено за пускането на инструмента, което предизвика вълнение на пазара, съобщава Bloomberg. Впоследствие SEC заяви, че все още няма дадено одобрение. Пазарните участници бяха хванати неподготвени във вторник, когато се появи фалшивата новина. Очакванията са в сряда да бъде обявено решение от Комисията за пускане на спот биткойн борсово търгувани фондове в САЩ.

Минути след 11:30 ч. българско време цената на токена се разменя за 45 615 долара, което представлява спад от 2,1% за денонощието. Криптовалутата достигна 21-месечен връх от над 47 хил. долара по-рано през седмицата на фона на растящия оптимизъм около дългоочакваните ETF-и.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

На по-широкия пазар настроенията в сряда са по-скоро смесени. Етерът прибавя за денонощие 5,1% към цената си до 2420 долара. На свой ред тетерът остава без промяна, а соланата и рипълът изтриват от цената съответно 3,5% и 0,6%.

Ценовата волатилност около фалшивата новина доведе до ликвидирането на къси и дълги позиции за близо 90 млн. долара, подчертавайки рисковете от манипулации, свързани с индустрията, съобщава CoinDesk.

Първоначално, цената на биткойна скочи до 47 680 долара след публикуването на туитовете (от около 46,8 хил. преди това). Впоследствие, след като стана ясно, че те са фалшиви, спадна до 45,4 хил. долара.

„Не смятам, че това ще засегне процеса или това, което ще следва“, коментира Офулия Снайдър, президент на 21Shares, която иска да пусне спот биткойн ETF с ARK. „Няма начин след десет години работа това да приключи без драма в последната минута“, коментира още тя.

Заявлението на ARK и 21 Shares трябва да получи отговор от SEC до края на днешния ден в САЩ. Анализаторите очакват одобрение на няколко заявления наведнъж, след като в последните дни имаше корекции по предложенията на някои проектоемитенти.

„Добавете това към дългия списък на изненадващи обрати и завои в усилията, продължили повече от 10 години, за изкарването на пазара на спот биткойн ETF“, коментира Нейт Герачи, президент на консултантската фирма ETF Store.

За последните 12 месеца цената на биткойна нарасна със 163%, подкрепена от очакваното пускане на спот биткойн ETF в САЩ. Това на свой ред се очаква да привлече по-широк масов интерес към сектора и да доведе нови парични потоци. Някои анализатори обаче си задават въпроса дали след евентуалното одобрение на такъв инструмент няма да последва корекция, тъй като е възможно някои участници на пазара да решат да приберат печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още