IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историческа биткойн ETF буря помете Wall Street с рекорд

С търговия на стойност 2,3 млрд. долара Grayscale Bitcoin Trust отчете най-големия оборот за първи ден в историята на борсово търгуваните фондове

11:22 | 12.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Wall Street може и да не е единодушен по отношение на препоръките за криптоинвестиции, но за биткойна четвъртък донесе ключово утвърждаване: първите в САЩ борсово търгувани фондове (ETF), инвестиращи директно в криптовалутата, най-накрая започнаха търговия, пише Bloomberg.

Дългоочакваният дебют се състоя, след като ден по-рано американският борсов регулатор даде зелена светлина на инструментите след близо десетилетни усилия от страна на сектора.

„Най-големият удар в ETF историята за първи ден“ на търговия, коментира Ерик Балхунас, старши анализатор на Bloomberg Intelligence. „Накъдето и да погледнете, очакванията са надминати“, допълва той.

Цената на биткойна, която в даден момент в четвъртък стигна 49 хил. долара, невиждано ниво от 2021 г., в петък малко преди 11 часа българско време се понижава с 1% за последното денонощие до 45 855 долара.

Рекорд

Дебютът донесе рекордна активност: с търговия на стойност 2,3 млрд. долара Grayscale Bitcoin Trust отчете най-големия оборот за първи ден в историята на ETF-ите. Трябва да се отбележи, че продуктът като тръст съществува от 2013 г. и има близо 27 млрд. долара преднина в размера на активите.

Но дори и борсово търгуваните фондове, които не са преобразувани от други продукти, отбелязват исторически обеми на търговия. iShares Bitcoin Trust (IBIT) на BlackRock отчете 1 млрд. долара оборот, петият по големина при стартиране на ETF в историята.

Търгуваните обеми обаче не са индикатор за цялата картина на покупко-продажба или инвеститорски парични потоци. Заради начина, по който фондовете уреждат търговията си, нетните парични потоци към и от продуктите вероятно няма да станат ясни поне до петък, американско време.

Достъпност

В дългосрочен план ETF-ите може да не се окажат успешни, освен ако инвеститорите нямат лесен достъп до тях, а това остава проблем.

Брокерското подразделение на Vanguard Group няма да предлага търговия с ETF-ите, а Merrill Edge на Bank of America все още обмисля дали да предлага такава услуга. Други платформи обаче са по-склонни да се качат на влакчето. Главният изпълнителен директор на Robinhood Markets Влад Тенев заяви в публикация в социалната мрежа Х, че компанията му планира да листне фондовете „колкото се може по-скоро“. Charles Schwab също вече направи достъпни ETF-ите на платформата си.

Остават още някои въпроси без отговор. Както важи за всеки ETF, не е ясно кога водещите платформи за дистрибуция ще изберат да предлагат продуктите. За криптобиковете обаче победата се състои в самото съществуване на фондовете.

„Това, което ETF-ите представляват за приемането на биткойна, се простира отвъд непосредствените потоци към тези продукти, потенциално променяйки формата на пазара по напълно безпрецедентен начин“, коментират от Coinbase Global в доклад. „Въпреки това смятаме, че е нужно време, за да се развие“, се казва още в него.

Войната на таксите

Борбата за по-ниски налози не е нещо ново на ETF арената. В случая на криптовалутите тя избухна още преди пускането им. BlackRock, Ark Investment Management и Invesco бяха сред емитентите, които намалиха цените в дните преди одобрението на продуктите в сряда.

С най-ниска цена е Bitwise Bitcoin ETF (борсов код BITB) с евентуална такса от едва 20 базисни пункта, като първоначално няма такса за първите шест месеца или докато не достигне даден праг на активи. Таксите на почти всички ETF-и, които започнаха да се търгуват в четвъртък, варират между 20 базисни пункта и 49 базисни пункта.

Какво следва

Един от следващите етапи от навлизането на криптовалутите на Wall Street ще настъпи, когато опциите на тези ETF-и бъдат одобрени. Деривативните инструменти са предпочитани от професионалните инвеститори като начин за правене на залози за бъдещи печалби и предпазване срещу загуби. Cboe Global Markets към момента очаква Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) да одобри търговията с опции по-късно през тази година.

„Историческо“ звучи като правилното описание“, коментира Тод Сон, ETF стратег на Strategas. „Сега започва истинската работа за това да се види кой ще може да оцелее“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още