IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нигерия спира достъпа до платформите за криптотърговия

Директивата засяга сайтове, включително тези на криптоборсите Binance, Coinbase и Kraken, които са популярни сред жителите на най-многолюдната африканска държава

12:32 | 23.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нигерия нареди на телекомуникационните компании и други доставчици на интернет услуги в страната да блокират достъпа до платформи за търговия на криптовалута, потвърди говорител на президента, съобщава Bloomberg.

Директивата засяга сайтове, включително тези на криптоборсите Binance, Coinbase и Kraken, които са популярни сред жителите на най-многолюдната африканска държава, където криптовалутите се използват като убежище от честата девалвация на местната наира.

По данни на местния онлайн вестник Premium Times телекомуникационните доставчици са започнали вече да изпълняват нарежданията на властите.

Говорителят на президента Байо Онануга потвърди в социалната мрежа Х, че информацията на изданието е вярна.

В позиция за Bloomberg News от Binance потвърдиха, че някои потребители имат проблеми с достъпа до сайта.

Говорителят на държавния глава в миналото е казвал, че криптовалутите трябва да бъдат забранени, за да се спре отслабването на местната валута. Наирата загуби около 70% от стойността си, откакто централната банка премахна паритета с американския долар през юни в опит да привлече валутни постъпления, което обаче така и не се случи.

„На Binance, която е изправена пред конфронтация с регулаторите в много страни и причинява смущения на валутния пазар, не трябва да ѝ бъде позволявано да диктува стойността на наирата, нито на криптоборсата ѝ“, заяви Онануга. „Криптовалутите трябва да бъдат забранени в нашата страна или иначе това прокървяване на валутата ни ще продължи нестихващо“, допълни той.

По-рано през юни нигерийската комисия по ценните книжа и борсите заяви, че Binance оперира в страната незаконно. Това е значителна промяна в тона спрямо съобщението от 2022 г., че нигерийските власти обсъждат как да си партнират с криптоборсата, за да бъде създадена „дигитална икономическа зона“, която да се фокусира върху блокчейн технологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още