IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на кеш даде тласък на дигиталната валута на Нигерия

Обемът на трансакции с е-наира е нараснал с 63% до 22 млрд. наири (47,7 млн. долара), откакто е въведена монетата

15:52 | 22.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Някога неуверено представящата се дигитална валута на Нигерия се радва на обрат на фона на политиката за демонетизиране в страната, която остави мнозина граждани без алтернативни канали за плащания.

Обемът на трансакции с е-наира е нараснал с 63% до 22 млрд. наири (47,7 млн. долара), откакто е въведена монетата, а броят на портфейлите се е увеличил над 12 пъти до 13 млн. спрямо данни от октомври. За това съобщи Годуин Емефийле, управител на Нигерийската централна банка, цитиран от Bloomberg.

Валутата в обращение в най-голямата икономика в Африка е намаляла до 1 трлн. наири от 3,2 трлн. наири през септември, съобщи още Емефийле по време на пресконференция в столицата Абуджа.

Остър недостиг на пари в брой връхлетя западноафриканската страна в края на миналата година, след като централната банка започна да заменя старите банкноти от 200, 500 и 1000 наири с нови в опит да намали извънредното предлагане, да ограничи инфлацията и да ограничи несигурността. Кешът представлява около 90% от трансакциите в неформалната нигерийска икономика.

Досега са издадени около 10 млрд. дигитални наири, посочи още Емефийле. Употребата на е-наирата бе подкрепена и от използването ѝ за плащания на най-бедните нигерийци по правителствена социална програма. Схемата е помогнала за откриването на 4 млн. нови портфейла, каза още гуверньорът.

„Е-наирата се очертава като предпочитан електронен канал за разплащане за финансово включване и изпълнение на социални интервенции“, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още