IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрият месец за биткойна от 2020 г. носи повишения и на криптоакциите

Цената на монетата в началото на сесията в САЩ е 63 568 долара, което е ръст от 5,7% за денонощието

17:25 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Силното поскъпване на биткойна дава нов тласък на акциите на свързаните с криптосектора компании, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация е напът да изпрати февруари с 48% ръст в цената – най-доброто ѝ месечно представяне от декември 2020 г. Това дава нови сили на индекса, който проследява компании, свързани с дигиталните активи, който прибавя 36% за месеца, след като изтри над 20% през предходния.

Сега компаниите в състава му са предимно на положителна територия след трудния за тях януари. Инвеститорите се насочват все повече към борсово търгуваните фондове (ETF), които инвестират директно в биткойна, и това дава своето отражение и на свързаните със сектора компании.

„Интересът към сектора се върна“, посочва Уил Ринд, главен изпълнителен директор на Graniteshare Advisors LLC. „Винаги ще има известен аспект „продай новините“ по отношение на биткойн ETF-а, манията около който беше толкова голяма. Но под цялата тази мания се крие нещо много истинско и това бе институционализирането на пазара“ и легитимирането на сектора, посочва още той.

В сряда ралито доведе до спирания на тока в най-голямата американска криптоборса Coinbase Global Inc., чиито акции също поскъпнаха с 56% през февруари – най-добрият им месец от ноември, след като изтриха 26% през януари. Минути след началото на редовната сесия в САЩ акциите на компанията поскъпват с 3,4%.

Ръстове отбелязват и други книжа като Bit Digital, което прибавя 2% към цената. Компаниите Marathon Digital Holdings и Riot Platforms обаче са на червено в четвъртък със спад в стойността от съответно над 3% и близо 1%, но и трите се готвят да изпратят месеца с поскъпване.

Растящият оптимизъм за предстоящото разполовяване – при което възнагражденията в биткойни за извършена работа на копачите ще намалеят наполовина, също подкрепя представянето на акциите като цяло. Събитието, което се случва веднъж на четири години и в миналото се е доказало като положителен фактор за цената на криптовалутите, се очаква през април.

Сегашният биткойн цикъл изглежда много сходен с предишните два 3-годишни цикъла, като най-силното поскъпване се случва след разполовяването, коментира анализаторът на Compass Point LLC Джо Флин.

Що се отнася до акциите на MicroStrategy, те поскъпват също с 8% след началото на сесията. От началото на годината книжата прибавят 92% към стойността си, също най-много от ноември 2020 г.

По същото време цената на биткойна вече е 63 568 долара, което е ръст от 5,7% за денонощието.

„Вярваме, че стимулираното търсене за биткойна от пускането на редица спот биткойн ETF-и, комбинирано с намаления темп на снабдяване на монети от разполовяването има потенциала да тласне цената на криптовалутата значително нагоре през следващите няколко години“, коментира анализаторът на Benchmark Co Марк Палмър.

Въпреки това не липсва и предупреждение: „Криптоакциите до голяма степен ще продължат да бъдат волатилни, докато основният актив остава волатилен“, коментира Уил Ринд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още