IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна надхвърля 60 хил. долара за първи път от 3 години насам

Поскъпването е подкрепено от нарастващото търсене отвъд ентусиастите на дигиталните активи

20:13 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на биткойна надхвърли 60 хил. долара за първи път от над две години насам, на фона на нарастващия оптимизъм, че търсенето на токена се разширява отвъд средите на ентусиастите на дигиталните активи. Към 20:04 часа българско време цената на валутата достига 61 385 долара, или ръст от 7,98%.

Най-голямата криптовалута e поскъпнала с 45% от началото на тази година, подхранвана отчасти от успешното стартиране на търговията със спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ, които са привлекли над 6 млрд. долара от 11 януари, когато започнаха да се предлагат на борсата, предава Bloomberg. Последно биткойнът се търгуваше на цена от 60 хил. долара през ноември 2021 г., след като достигна исторически връх от почти 69 хил. долара по-рано същия месец. 

„Всичко е доста рязко“, заяви Райън Ким, ръководител на отдела за деривати в дигиталния брокер FalconX.

Предстоящото забавяне на растежа на предлагането на биткойн, известно като халвинг, допринася за оптимистичните настроения. Това помогна за удължаване на продължително рали, което също така засили спекулативния апетит за по-малки токени – от етер до доджкойн. 

„При ралито определено се вижда страхът от пропуснатата възможност (FOMO)“, каза Захир Ебтикар, основател на криптофонда Split Capital. „Все повече хора просто решават да купуват.“

Интензивното рали доближава цената на дигиталната валута до най-големия месечен ръст от декември 2020 г. насам, когато токенът поскъпна с 50% до около 9600 долара.  

Стойността на биткойна се е увеличила над три пъти от началото на миналата година, възстановявайки се от 64-процентния спад през 2022 г, след поредица от скандали и фалити в криптоиндустрията, които повдигнаха въпроси относно устойчивостта на цифровите активи.

Биткойнът поскъпна с цели 10% до 62 539 долара в сряда, записвайки най-сериозния си ръст в рамките на деня от 24 октомври насам.

Дигиталните токени поскъпват, въпреки че инвеститорите намалиха очакванията си за по-разхлабена парична политика тази година, доказателство, за което е повишаването на доходността по държавните облигации в САЩ. Биткойнът се представя по-добре от традиционните активи като акции и злато през 2024 г.

"Този обрат е още по-впечатляващ в светлината на сигналите на централните банки, че възнамеряват да запазят високите лихвени проценти още известно време, което подкопава теорията, че следващият бичи тласък ще бъде стимулиран от понижаването на лихвените проценти", каза Майкъл Сафай, съосновател на фирмата за количествена търговия Dexterity Capital.

Огромният приток на средства в Биткойн ETF-ите накара някои наблюдатели на индустрията да предупредят за предстоящо свиване на предлагането, тъй като новите монети от копачите не могат да отговорят на търсенето.

Деветте нови спот биткойн ETF-и разполагат с над 300 хил. биткойни, или седем пъти повече от количеството нови монети, добити от 11 януари насам. След халвинга, който се очаква в края на април, броят на новите монети, добивани дневно, ще намалее до 450 от 900 в момента. Ако търсенето остане непроменено, а предлагането намалее наполовина, цената вероятно ще се повиши.

„Всичко това води до дисбаланс на търсенето и предлагането“, каза Дан Славин, основател на Chainview Capital, крипто хедж фонд. „Търсенето, превишаващо предлагането, означава по-висока цена, а предвид волатилността поскъпването няма да е 10%, а много повече.“

Разширяването на ралито е причината наблюдателите на пазара да предупреждават, че то оставя инвеститорите податливи на циклите на ръст и спад, които станаха емблематични за криптовалутите.

„Този ръст беше много рязък, ливъриджът е много висок в момента, както се подразбира от основата на дериватите и процентите на финансиране, така че не бих се изненадал от рязка корекция“ 20% или повече, каза Хайме Баеза, основател на крипто хедж фонд AnB Investments. "Въпреки това не бих заел къси позиции в това рали, докато то продължава да се движи с този темп".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още