IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн ликвидността се насочва към САЩ с промяната на криптопазара заради ETF-ите

Борсите в САЩ средно отговарят за почти половината от офертите „купува“ и „продава“ в рамките на 2% от средната цена от началото на годината

19:35 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Биткойнът е станал по-лесен за търгуване на криптоборсите в сравнение с платформите в чужбина – промяна в ликвидността, която се дължи на ефекта от пуснатите наскоро спот борсово търгувани фондове (ETF), инвестиращи директно във валутата.

Борсите в САЩ средно отговарят за почти половината от офертите „купува“ и „продава“ в рамките на 2% от средната цена (между офертите „продава“ и „купува“, бел. ред.) от началото на годината – период, през който започна търговията на спот ETF-ите, показват данни на Kaiko.

През 2023 г. неамериканските платформи имаха лъвския дял на базата на тази метрика. По-висок брой оферти „купува“ и „продава“ в рамките на 2% от средната цена говори за по-добра ликвидност, позволявайки на поръчките да се изпълняват без излишно вдигане на цените.

Делът на международните борси, спрямо американските при офертите „купува“ и „продава“ в рамките на 2% от средната цена. Графика: Kaiko/Bloomberg LP Делът на международните борси, спрямо американските при офертите „купува“ и „продава“ в рамките на 2% от средната цена. Графика: Kaiko/Bloomberg LP

Групата на пуснатите на 11 януари ETF-и досега е привлякла нетни парични потоци от инвеститори в размер на 5 млрд. долара. Очакването и пускането им подкрепи и цената на биткойна през последната година, изпращайки я на ниво от над 52 хил. долара. към 16:15 ч. българско време монетата поевтинява леко с 0,1% до 52 131 долара.

„Положителното ценово движение на биткойна бе най-изразено по време на американските часове на търговия, тъй като пазарните участници се възползват от увеличената ликвидност“, особено преди затварянето на редовната търговия в САЩ, коментира Матю Зигел, ръководител на звеното за проучвания на дигитални активи на VanEck, която е и емитент на спот ETF.

Според някои наблюдатели пускането на новите инструменти ще увеличи приемането на криптовалутите.

Ефектите вече се забелязват. Така например 57% от търговията на биткойни с долари сега е по време на американските часове на търговия, докато преди делът бе 48%, посочва старши анализаторът на Kaiko Десислава Оберт.

При дериватите наличните договори на биткойн фючърсния пазар на базираната в Чикаго CME Group се насочват към рекордните си нива, когато ETF-ите получиха зелена светлина за търговия. Увеличението по свободните договори е признак за по-голям интерес към криптоекспозиция и хеджиране сред американските институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още