IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уолтър от Фед: Доларът ще устои на заплахите в лицето на юана и криптовалутите

Централният банкер не очаква скоро доларът да загуби статута си на световна резервна валута

22:10 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Щатският долар вероятно ще запази възходящия си статут в световен мащаб въпреки скорошните заплахи в лицето на криптовалутите, покачването на стойността на еврото и китайската валута, изтъква членът на управителния съвет на Федералния резерв Кристофър Уолтър, цитиран от Bloomberg.

„Не очаквам скоро да видя щатския долар да загуби статута си на световна резервна валута“, изтъква той в реч в Университета на Бахамските острови. „Последните събития, за които някои предупредиха, че могат да застрашат този статут, ако не друго, го подкрепят, поне досега“, добавя той.

Уолър не коментира паричната политика. Единственото му споменаване на инфлацията цели да отбележи, че страните с висока вътрешна инфлация понякога възприемат „доларизация“ или използват долара като заместител на местната валута.

„Хората често предполагат, че криптовалути като биткойн могат да заменят щатския долар като световна резервна валута“, коментира Уолър темата за токените. „Но по-голямата част от търговията с децентрализирано финансиране включва сделки, използващи стейбълкойни, които свързват стойността си едно към едно с щатския долар“.

Що се отнася до Китай, Уолър изрази скептицизъм относно твърденията, че юанът ще оспори господството на щатския долар в световен мащаб.

„Няколко фактора в момента са срещу юана като привлекателен актив за международните инвеститори: той не може да се обменя свободно, китайската капиталова сметка не е отворена и доверието на инвеститорите в китайските институции е относително ниско“, посочва той, имайки предвид юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още