IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед изстреля цената на биткойна обратно над 67 хил. долара

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва със 7,7% за денонощието, етерът също успя да компенсира 6-процентния си спад от по-рано

10:12 | 21.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна рязко се възстанови в сряда, връщайки си обратно позициите над 67 хил. долара. Това стана благодарение на последното решение на Федералния резерв за паричната политика и смекчения тон на гуверньора Джером Пауъл.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва със 7,7% за денонощието до 67 284 минути след 9:30 ч. българско време, след като по-рано достигна 67 781 долара, съобщава CoinDesk.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Етерът също успя да компенсира 6-процентния си спад от по-рано в сряда, който бе продиктуван от съобщенията, че Ethereum Foundation е изправена пред разследване от американските регулатори. В четвъртък монетата вече се разменя за близо 3535 долара, което е ръст от 11%.

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) е поискала информация от компании, които имат отношения с Ethereum Foundation в рамките на нов преглед на етера, основната валута върху блокчейна етериум, съобщават източници на Bloomberg.

Това може да се окаже ново влошаване на отношенията между регулатора и криптоиндустрията. Председателят на комисията Гари Генслър е казвал, че много дигитални активи са нерегистрирани ценни книжа и спадат към юрисдикцията на SEC. Досега обаче той е отказвал да каже дали етерът попада в тази група.

Освен това криптовалутата очаква и одобрение на заявките за пускане на спот етер борсово търгувани фондове в САЩ.

Засега обаче преобладават положителните настроения. След двудневното си заседание ръководството на Федералния резерв на САЩ запази перспективите си за три намаления на лихвите с по четвърт процентен пункт тази година, като прогнозира по-малко на брой съкращения през 2025 г.

„Ако икономиката се развива според очакванията, вероятно ще бъде подходящо да започнем да намаляваме ограниченията на политиката в някакъв момент тази година“, заяви гуверньорът на Фед Джеръм Пауъл на пресконференция в сряда, повтаряйки коментарите, които направи след последното решение на Фед за лихвите през януари.

Дигиталните активи понесоха силен удар през последната седмица, като биткойнът отбеляза най-голямото си дневно процентно понижение на цената от кризата с FTX през ноември 2022 г. Пазарните участници станаха по-предпазливи по отношение на рисковите активи в очакване на решението на американската централна банка. То бе под въпрос заради последните данни за инфлацията в САЩ, които се оказаха над очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още