IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед понижи очакванията си за броя на лихвените съкращения през 2025 г.

Централната банка на САЩ запази лихвата по федералните фондове непроменена в диапазона 5,25-5,5%

20:50 | 20.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ запази перспективите си за три намаления на лихвите с по четвърт процентен пункт тази година, като прогнозира по-малко на брой съкращения през 2025 г. на фона на скорошния инфлационен скок, съобщава Bloomberg.

Представителите на американската централна банка решиха единодушно да оставят непроменена основната лихва по федералните фондове в диапазона 5,25-5,5%, най-високото ѝ ниво от 2001 г. Това е пето поредно заседание, на което Фед остава лихвата непроменена.

Централните банкери сигнализираха, че запазват курс към намаляване на лихвите тази година за първи път от март 2020 г., като сега виждат три намаления през 2025 г., по-малко от предишната оценка за четири съкращения на лихвените проценти.

„Комисията (по отворения пазар) преценява, че рисковете за постигане на целите за заетостта и инфлацията се движат към по-добър баланс“, изтъква Фед.

Изявлението след края на заседанието беше почти идентично с това от януари, като се запазват насоките, че намаляването на лихвените проценти няма да е подходящо, докато представителите на регулатора нямат достатъчно увереност, че инфлацията се движи устойчиво към тяхната цел от 2%.

Централната банка също така повтори намерението си да продължи да намалява баланса си с до 95 млрд. долара на месец. Представителите ѝ трябваше да проведат дискусия по проблемите на баланса, а някои, включително управителят на Федералния резерв в Далас Лори Логан, призоваха за евентуално забавяне на темпа, с което Фед свива портфейла си от активи.

„Ако икономиката се развива според очакванията, вероятно ще бъде подходящо да започнем да намаляваме ограниченията на политиката в някакъв момент тази година“, заяви гуверньорът на Фед Джеръм Пауъл на пресконференция в сряда, повтаряйки коментарите, които направи след последното решение на Фед за лихвите през януари.

Представители на Фед подчертаха, че прогнозите не са предварително определен план и че отделните оценки подлежат на промяна въз основа на постъпващите данни за инфлацията и пазара на труда. Ключова мярка за потребителските цени се повиши повече от очакваното през последните два месеца, докато нивото на безработица в САЩ достигна двугодишен връх.

Фед също така повиши прогнозите си за това къде вижда лихвите да се установят в дългосрочен план, като повиши оценката си до 2,6% от 2,5%, след спекулации от икономисти, че по-високите лихви може да се задържат в следпандемичната среда. Промяната предполага, че лихвите ще трябва да останат по-високи за по-дълго време в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 37 rate down comment 3
Gna
преди 1 месец
Нито тази, нито следващата година ще има сериозни лихвени понижения, нещо символично може. Чакам беър маркета на имотния сектор след 10 годишен бул маркет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още