IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парченцето с пазара на труда все още не пасва в пъзела на Фед

Централните банкери се нуждаят от сигурност, за да започнат да понижават лихвите си, а данните от миналата седмица бяха сигнал да останат предпазливи

13:12 | 11.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато се опитваха да наредят инфлационния си пъзел, в който през последните няколко години винаги се оказва, че има липсващи парчета, Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) стигнаха до заключението, че в момента им липсва най-важната част – увереността, че са постигнали напредък и могат да намалят лихвите си на даден етап тази година. За да я получат, в момента изглежда се нуждаят и от частта, обхващаща пазара на труда, която обаче винаги се оказва несъвместима с целта за инфлацията и ги кара да оставят политиката си на рестриктивни нива още малко време.

Миналата седмица бяха публикувани дългоочакваните резултати за новите работни места в САЩ, чийто брой през февруари надхвърля очакванията. Това, прибавено към по-високата от очакваното инфлация през януари, накара представителите на регулатора многократно да подчертаят, че не бързат да понижават разходите по заемите.

Двете изслушвания на гуверньора на Фед Джером Пауъл бяха в същия стил, което се отрази на пазарните настроения и основните индекси на Wall Street записаха спадове. Широкият измерител S&P 500 беше единственият, останал без значителна промяна за седмицата. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се понижи с 0,93%, а технологичният Nasdaq отстъпи с 1,4% през изминалата седмица.

Въпросът кога точно ще бъде подходящо да понижат лихвите си не получи и категоричен отговор от представителите на ЕЦБ, които на последната си среща не промениха лихвите си, но понижиха прогнозите за инфлацията.

Лихвата по депозитите остана на ниво от 4%, а лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и този по пределното кредитно улеснение също бяха запазени на текущите им нива от съответно 4,50% и 4,75%.

Ден след като тя подчерта, че са необходими още данни преди паричното облекчаване да може да започне, Лагард заяви, че през юни тя и колегите ѝ ще имат много повече яснота покрай данните за заплатите в еврозоната.

Проучване на регулатора от миналата седмица обаче показа, че един от ключовите показатели за заплатите в еврозоната се е забавил в края на миналата година. Заплащането на служител е нараснало с 4,6% през четвъртото тримесечие спрямо предходната година, което е спад от отчетените 5,1% през предходните три месеца.

Тези послания засилиха оптимизма на инвеститорите и на пазарите германският DAX записа ръст от 0,4% за седмицата, френският CAC 40 се повиши с 1,18 на сто, а британският бенчмарк FTSE 100 отбеляза седмичен спад от 0,07%.

Междувременно седмицата за пазарите в Азия беше по-скоро слаба, тъй като основните индекси в региона се отдалечиха от рекордните си върхове на фона на съмненията, че най-голямата икономика ще постигне своята цел за растежа. Японският Nikkei 225 се понижи с 1,28%, китайският референтен индекс CSI 300 напредна с 0,18%, а хонконгският Hang Seng записа седмичен спад от 1,66 на сто.

От правителството на най-голямата азиатска икономика съобщиха, че Китай ще се стреми да постигне икономически растеж от около 5% тази година и работи за трансформиране на модела си на развитие, ограничаване на свръхкапацитета в промишлеността, намаляване на рисковете в сектора на недвижимите имоти и съкращаване на разточителните разходи на местните власти.

Целта за растеж е подобна на миналогодишната, но за да я постигне, Китай ще трябва да въведе по-силни правителствени стимули, тъй като икономиката продължава да зависи от държавните инвестиции в инфраструктура, които доведоха до натрупването на редица общински дългове.

За разлика от останалите пазари, от началото на годината петролът се търгува в тесни рамки, а миналата седмица волатилността беше още по-ограничена. И двата бенчмарка – Брент и WTI, останаха на червено за седмицата със спадове в цената от съответно 1,76% и 2,45 на сто.

Тези движения на световните пазари бяха провокирани от ключовите събития и данни, заложени в икономическия календар. А ето и какво ни очаква през тази седмица:

Водеща тема през текущата седмица в САЩ ще бъде докладът за инфлацията през февруари, заедно с данни за търговията на дребно, индустриалното производство и предварителната оценка на потребителските настроения на университета в Мичиган за март. На фокус ще бъдат и данните за производствените цени, месечният бюджет на правителството и индексът, измерващ активността във фабричния сектор на NY Empire State. Ще проследим и информацията за новопостроените жилища в Канада, данните за инфлацията в Бразилия, продажбите на дребно и бизнес нагласите.

На Стария континент Великобритания ще представи месечните си данни за брутния вътрешен продукт (БВП), промишленото производство, търговския баланс и доклада за работните места. 

Освен това ще бъдат публикувани окончателните данни за инфлацията за Германия, Франция и Италия. Фабричната активност в еврозоната се очаква да намалее след два последователни месеца на растеж. От най-голямата икономика в еврозоната - Германия, ще очакваме и оценки за развитието при цените на едро. Италия ще представи резултатите си за продажбите на дребно и външната търговия, а Швейцария ще публикува доклад за индекса на потребителското доверие. В Турция на фокус ще бъдат данните за индустриалното производство, както и нивото на безработица.

В Азия ключово в Китай бъде върху решението за лихвените проценти по едногодишните средносрочни кредити на фона на нарастващото очакване за възможно намаляване на лихвените проценти. От данните на Япония окончателните прогнози за растежа на БВП през четвъртото тримесечие вече показаха, че страната все пак е успяла да избегне рецесия в края на миналата година.

В Австралия инвеститорите ще разгледат проучването за бизнес нагласите, измерени чрез индекса на NAB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още