IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония избегна рецесията

Изменението на БВП на страната е ревизирано до увеличение от 0,4% през периода октомври-декември

06:45 | 11.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японската икономика е избегнала техническа рецесия, въпреки че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) през последното тримесечие на 2023 г. е по-слаб от очакваното и засилва опасенията заради бавното икономическо възстановяване, сочат ревизираните държавни данни, цитирани от Ройтерс.

Годишният темп на изменение на БВП на Япония е ревизиран до увеличение от 0,4% през периода октомври-декември спрямо предходното тримесечие, докато първоначалната оценка беше за понижение от 0,4%.

Въпреки това ръстът е по-слаб от прогнозата на икономистите в анкета на Ройтерс за повишение от 1,1%. На тримесечна база БВП е нараснал с 0,1% в сравнение с първоначално отчетения спад от 0,1% и медианната прогноза за повишение от 0,3%.

Япония избегна рецесията в края на 2023 г. Графика: Bloomberg Япония избегна рецесията в края на 2023 г. Графика: Bloomberg

"Ревизията е възходяща, но вътрешното търсене остава неубедително, особено в потреблението", коментира Саисуке Сакай, старши икономист в Mizuho Research and Technologies.

В основата на възходящата ревизия са капиталовите разходи, които са нараснали с 2,0% на тримесечна база. Данните са по-добри от предварителната оценка за намаление с 0,1%, но остават под средната пазарна прогноза за повишение с 2,5%.

Частното потребление, което формира около 60% от японската икономика, се е понижило с 0,3% през периода октомври-декември, което е малко по-слаб резултат от първоначалните изчисления за спад с 0,2%.

Ревизията идва на фона на нарастващите пазарни очаквания, че Японската централна банка може да се откаже от отрицателните си лихвени проценти още този месец, подхранвани отчасти от неотдавнашни коментари на членове на управителния съвет, че страната се движи към целта на регулатора инфлация от 2%.

Въпреки някои слабости, разкрити от данните, централната банка вероятно ще се откаже от отрицателните лихвени проценти до следващия месец, позовавайки се на нарастващата перспектива за големи увеличения на заплатите по време на годишните преговори за заплатите с профсъюзите, прогнозира Марсел Тилиант, ръководител на Азиатско-тихоокеанския отдел в Capital Economics.

Японската централна банка трябва да проведе двудневно заседание за определяне на паричната си политика на 18-19 март.

Миналата седмица в Япония, която понастоящем е четвъртата по големина икономика в света след Германия, реалните заплати, коригирани спрямо инфлацията, се свиха през януари за 22-ри пореден месец, а разходите на домакинствата на годишна база през същия месец отбелязаха най-големия спад от 35 месеца.

Външното търсене е допринесло с 0,2 процентни пункта за реалния БВП, като остава непроменено спрямо предварителните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още