IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в Япония са се свили през януари най-рязко от 35 месеца

Икономисти смятат, че натискът върху потреблението ще отслабне в бъдеще

11:11 | 08.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските разходи в Япония са намалели най-много от 35 месеца насам през януари, показват данни от петък, въпреки че представители на властта посочиха като причина за това единични фактори и омаловажиха въздействието им върху по-широките тенденции при потреблението, пише Ройтерс.

Разходите на домакинствата през януари са се свили с 6,3% спрямо година по-рано и се отбелязали 11-и пореден месечен спад, показват данни на японското Министерство на вътрешните работи. Резултатът остана под средната пазарна прогноза за спад от 4,3% и отбеляза най-големия спад от февруари 2021 г. насам.

Сезонно коригираните месечни разходи са намалели с 2,1% спрямо очаквано увеличение от 0,4%.

Спадът се дължи на намаляването на покупките на нови автомобили на фона на прекъсванията на работата на фабриките, по-ниските сметки за ток и газ заради топлото време на фона на по-високите разходи през същия месец миналата година, дължащи се на субсидиите за пътуване след пандемията, каза представител на министерството.

Данните бяха публикувани на фона на все по-големите пазарни очаквания, че Японската централна банка може да се откаже от отрицателните лихвени проценти още този месец въпреки някои зони на слабост в икономиката.

Въпреки че инфлацията натежа на разходите за храна и пътувания, тя не повлия по-нататъшния спад на разходите на домакинствата през януари спрямо предходния месец, добави представителят.

Някои икономисти се надяват, че потребителските разходи постепенно ще се възстановят.

„Натискът върху потреблението ще отслабне в бъдеще, а спадът при реалните заплати ще намалее, след което ще премине към ръст, тъй като инфлацията се забавя“, каза Масато Коике, икономист в Sompo Institute Plus.

Отделни данни, публикувани в четвъртък, показаха, че реалните заплати в Япония през януари са намалели за 22-ри пореден месец, но с най-бавния темп от повече от година насам, заради отслабването на ценовия натиск.

Икономиката на Япония изпадна в рецесия през последното тримесечие на миналата година заради слабото вътрешно търсене, показват предварителните оценки на статистическата служба.

Икономистите обаче прогнозират, че данните за брутния вътрешен продукт ще отчетат растеж след ревизията, благодарение на високите капиталови разходи. Тези резултати ще бъдат публикувани в понеделник.

Инвеститорите следят внимателно тазгодишните преговори за заплати, които биха могли да доведат до по-сериозни увеличения на заплатите.

Повишаването на заплатите е предпоставка ЯЦБ да се откаже от отрицателните лихви и ултрахлабавата си парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още