IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният ръст на заплатите в Япония засилва аргументите за край на отрицателните лихви

Данните показват, че разликата между заплатите и инфлацията продължава да се топи

11:32 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстът на заплатите в Япония се ускори до най-бързия си темп от юни насам, засилвайки аргументите Японската централна банка (ЯЦБ) да сложи край на политиката си на отрицателни лихви в близко бъдеще, пише Bloomberg.

Номиналните заплати на работниците са се увеличили с 2% на годишна база през януари, ускорявайки се от ревизирания си ръст от 0,8% през декември, съобщиха от Министерството на труда в четвъртък. Резултатът надмина и консенсусната оценка на икономисти за растеж от 1,2%.

Номиналните заплати в Япония са се увеличили повече от очакваното. Графика: Bloomberg Номиналните заплати в Япония са се увеличили повече от очакваното. Графика: Bloomberg

Други показатели от доклада също отчитат засилване на тенденцията на увеличение на заплатите, докато разликата с инфлацията се свива. Реалните заплати са продължили да се понижават, но спадът от 0,6% е по-малък от прогнозирания и е най-бавният от една година насам.

Данните се публикуват в момент, когато преговорите за годишните заплати между ръководството и представителите на профсъюзите достигат кулминацията си, като първоначалните резултати от най-голямата синдикална федерация в Япония се очакват следващата седмица. ЯЦБ следи отблизо тенденциите при заплатите за признаци на благоприятен цикъл, свързващ по-високото заплащане с повишаването на цените, стимулирано от търсенето.

Това е предпоставка регулаторът да сложи край на политиката си на отрицателни лихви с ход, който повечето икономисти очакват през този или следващия месец. Следващото решение на банката трябва да бъде взето на 19 март.

Представителите на централната банка стават все по-уверени в силата на ръста на заплатите, посочват запознати с въпроса източници – развитие, което подкрепя мнението на търговците и икономистите, че Японската централна банка ще затегне паричната си политика през март или април.

„Промяна през март е по-вероятна, тъй като начинът, по който ЯЦБ представи на пазара вероятността за повишаването на лихвите през януари, беше рязък“, каза Такахиде Киучи, изпълнителен икономист в Nomura Research Institute. „Ако ЯЦБ пропусне да действа сега предвид развитието на цените и заплатите, няма да има възможност да ревизира политиката си“.

В доклада от четвъртък данните за работниците на пълен работен ден, които избягват проблемите, свързани с извадката, и изключват бонусите и възнагражденията за извънреден труд, също показаха ръст от 2% - индикация, че един от ключовите измерители остава стабилен. Въпреки че показателят се забавя спрямо нивото 2,1% през декември, той остава на или над границата от 2% в продължение на пет месеца.

Неотдавнашните неофициални данни също сочат, че растежът на заплатите през следващата фискална година ще бъде по-силен от миналогодишния. В януарските си прогнози ЯЦБ заяви, че се наблюдава засилване на натиска за повишаване на заплатите, тъй като условията на пазара на труда продължават да се затягат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още