IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заплатите в еврозоната се забавя през последното тримесечие на 2023 г.

Заплащането на служител е нараснало с 4,6%, което е спад от отчетените 5,1% през предходните три месеца

15:53 | 08.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Важен показател за заплатите в еврозоната се забавя в края на миналата година - предлагайки допълнителна увереност на представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ), които сигнализират, че може да започнат да намаляват лихвените проценти през юни.

Заплащането на служител е нараснало с 4,6% през четвъртото тримесечие спрямо предходната година, което е спад от отчетените 5,1% през предходните три месеца, показват данни на ЕЦБ, цитирани от Bloomberg.

Регулаторът определи заплатите като ключов фактор, управляващ инфлацията, докато централните банкери се доближават до целта си от 2% ръст на потребителските цени. Главният икономист Филип Лейн описа заплащането на служител като „най-всеобхватния индикатор“ за растеж на заплатите.

ЕЦБ очакваше показателят да се понижи през четвъртото тримесечие и посочи в четвъртък - след като остави лихвения процент по депозитите на ниво от 4% на четвърто поредно заседание - че тенденцията вероятно ще продължи.

Заплатите в еврозоната отчитат охлаждане в ръста в края на 2023 г. Графика: Bloomberg Заплатите в еврозоната отчитат охлаждане в ръста в края на 2023 г. Графика: Bloomberg

Той обаче ще остане „повишен в сравнение с историческите нива поради все още стегнатите пазари на труда, компенсирането на инфлацията и увеличенията на минималните заплати“, изтъква ЕЦБ. „В края на хоризонта се очаква да достигне 3%, процент, който като цяло съответства на сумата от прогнозирания растеж на икономиката и инфлацията“, добавят от ведомството.

Преди публикуването на данните от петък представители на ЕЦБ отново подчертаха значението на заплатите, като същевременно изразиха по-голям оптимизъм по отношение на перспективите.

„Растежът на заплатите изглежда се забавя до известна степен“, коментира Мартинс Казакс, ръководител на централната банка на Латвия, пред Bloomberg. „Виждаме, че някои водещи индикатори също сочат в същата посока“. Все пак той каза, че колегите му трябва да „останат търпеливи и предпазливи“, преди да решат да намалят разходите по заемите.

Мадис Мюлер, гуверньор на регулатора в Естония, подчерта, че ЕЦБ следи отблизо „енергичното увеличение на средните заплати в еврозоната“. Увеличенията на заплатите близо до 5% биха затруднили забавянето на инфлацията, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още