IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на икономиката на ЕС и еврозоната се забавя рязко през 2023 г.

На тримесечна база БВП на двата региона остава без промяна през последните три месеца на годината

13:17 | 08.03.24 г.
Снимка:  Thierry Monasse/Getty Images
Снимка: Thierry Monasse/Getty Images

Ръстът на брутния вътрешен продукт на еврозоната и на Европейския съюз (ЕС) през 2023 г. се е забавил рязко спрямо предишната година. Икономиката и на двата региона се е разширила едва с по 0,4% през миналата година, докато през предходната година ръстът бе от 3,4%, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Сезонно коригираните данни показват, че през четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП е останал стабилен и в двата региона в сравнение с периода юли-септември. За сравнение, през предишните три месеца икономиката на еврозоната се разшири с минималните 0,1%, но тази на ЕС отново остана без промяна.

На годишна база БВП на зоната с единна валута за периода октомври-декември се увеличава с 0,1%, а на ЕС като цяло – с 0,2%, след разширяване от по 0,1% през предишното тримесечие.

За сравнение, според данните на Евростат икономиката на САЩ през последното тримесечие на 2023 г. се е разширила с 0,8% на тримесечна и с 3,1% на годишна база.

Ръст на БВП сред страните членки

Най-силно разширяване на икономиката през четвъртото тримесечие спрямо предишното в рамките на ЕС бележи Дания – от 2,0%. Тя е следвана от Хърватия с 1,3% и Словения с 1,1%. България е на осмо място по ръст с 0,5%.

На обратния край е Ирландия, чиято икономика се свива с 3,4% през периода октомври-декември на тримесечна база. Преди нея са Финландия и Естония със спад на БВП от по 0,7%.

На годишна база през тримесечието ситуацията изглежда по доста по-различен начин. Най-силен ръст на икономиката отчитат Хърватия и Малта с по 4,3%, следвани от Дания с 3,1% и Словения с 2,6%. България се нарежда на девето място по ръст с 1,6%.

Най-голям спад на икономиката през последното тримесечие на годишна база бележи отново Ирландия – 9,1%, а преди нея са Естония със спад от 2,5% и Финландия – от 1,6%.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още