IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ направи четвърта поредна пауза в очакване на още данни

Регулаторът обаче ревизира в низходяща посока перспективите за икономиката и инфлацията на еврозоната

15:35 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази разходите по заемите си стабилни за четвъртата поредна среща, тъй като се нуждае от повече сигурност, че инфлацията се забавя към целта от 2%, става ясно от решението ѝ.

Лихвата по депозитите остана на ниво от 4%, а лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и този по пределното кредитно улеснение също бяха запазени на текущите им нива от съответно 4,50% и 4,75%

Тъй като Федералният резерв и Английската централна банка (АЦБ) все още обмислят кога да започнат разхлабването на паричната политика, Кристин Лагард и нейните колеги също не бързат. Очаква се на пресконференцията по-късно в четвъртък гуверньорът на централната банка отново да посочи юни като евентуален момент за началото на разхлабването на паричната политика, тъй като тогава ще има повече яснота за пазара на труда

Залозите на инвеститорите и икономистите вече се доближават до очакванията на регулатор за намаление през юни, като дебатът между тях се измества към това колко бързо и до каква степен ще бъдат намалени лихвите, тъй като икономиката на 20-те държави в еврозоната остава притисната от стагнацията.

Много малка част от членовете на Управителния съвет по-рано заявиха, че биха предпочели лихвите да бъдат понижени преди юни, а повечето от тях предупреждават да не се избързва, тъй като смятат, че последствията от повторното ускорение на инфлацията биха били много по-лоши от това разходите по заемите да останат там, където са в момента, за малко по-дълго време.

„Въпреки че е изкушаващо, все още е твърде рано е да се намаляват лихвените проценти“, заяви гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел миналия месец.

Предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че инфлацията е продължила да се забавя, достигайки ниво от 2,6% на годишна база през февруари, но на месечна основа регистрира ускорение до 0,6 на сто.

Прогнози

Освен решението си за лихвите централната банка актуализира и прогнозите си за инфлацията и растежа на икономиката на еврозоната.

Представителите на регулатора коригираха в низходяща посока прогнозата си за ръста на цените през 2024 до 2,3 % и до 2,0% 2025 г. Оценката за 2026 г. остана без промяна на ниво от 1,9%

Според прогнозите базисната инфлация, изключваща цените на енергоизточниците и храните, ще спадне до 2,6% през 2024 г., отново по-ниска от предходната оценка, и ще достигне 2,1% през 2025 г. и 2,0% през 2026 г.

Прогнозата за брутния вътрешен продукт през настоящата година също претърпява низходяща ревизия до 0,6% през 2024 г. и остава на ниво от 1,5% през 2025 г. За 2026 г. се наблюдава повишение с 0,1 процентни пункта до 1,6%.

Основната тревога на централните банкери все още е, че базисната инфлация, която изключва волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, е по-чувствителна промяната при заплатите и може да се окаже по-упорита от очакваното. Банката за международни разплащания предупреди тази седмица, че водещата роля на услугите в общото повишение на цените може да изисква по- рестриктивна политика.

Управителният съвет на банката заяви, че възнамерява да продължи да реинвестира изцяло погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемията (PEPP), през първата половина на 2024 г. През втората половина на годината той предвижда да намалява портфейла по PEPP със средно 7,5 млрд. евро на месец и да прекрати реинвестициите по PEPP в края на 2024 г.

По-рано стана ясно, че ръстът на договорените заплати се е забавил до 4,5% през четвъртото тримесечие - все още доста над нивата, които обикновено се смятат за подходящи за изпълнението на целта за 2% инфлация.

Допълнителни данни, обхващащи същия период, трябва да бъдат публикувани в петък, но ще отнеме време да бъдат отчетени данните за първите три месеца на 2024 г.

Членовете на Борда заявиха, че ще продължи да прилага подход, зависещ от данните, при определяне на подходящото ниво на лихвите и това колко време трябва да останат там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още