IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холцман от ЕЦБ: Инфлацията потвърждава, че не бива да бързаме с лихвените понижения

Членът на Управителния съвет заяви това в момент, когато централните банкери са се оттеглили, за да вземат решение

19:00 | 01.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Робърт Холцман беше поредният представител на регулатора, който се обяви против ранните намаления на лихвите, след като нови данни показаха, че ръстът на цените в еврозоната се е забавил по-малко от очакваното през февруари.

„Разгледахме данните за инфлацията на европейско и национално ниво, и това, което виждаме, е, че те потвърждават мнението ми, че трябва да изчакаме, трябва да сме внимателни и да не бързаме с лихвените понижения“, заяви Холцман от Виена, цитиран от Bloomberg. „Това, което виждам, потвърждава мнението ми“.

Инфлацията в еврозоната се забави до 2,6% миналия месец, оставайки над прогнозата на икономисти, анкетирани от Bloomberg за ниво от 2,5%. Това подкрепи тезата на централните банкери на ЕЦБ, които не искат да бързат с намаленията на разходите по заемите.

Моментът в който Холцман направи коментарите си е необичаен, тъй като се предполага, че централните банкери са се оттеглили, за да обсъждат решението си, и няма да коментират публично каквото и да било по отношение на лихвените проценти. Те трябва да съобщят резултата от срещата си на 7 март, което означава, че този период на затишие е започнал в четвъртък. Това обаче не попречи и на Фабио Панета от Италия, който също коментира инфлацията късно в четвъртък, когато бяха публикувани националните данни.

„Ръстът на цените се забавя повече от очакваното“, каза той в Сао Пауло, където присъства на срещи на финансовите министри и шефовете на централните банки от Г-20.

Очаква се ЕЦБ да запази лихвените проценти непроменени и този път. Повечето централни банкери заявиха, че предпочитат разхлабването да започне през юни, въпреки че Панета подчерта по-рано този месец, че „времето за промяна на позицията на паричната политика наближава“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още