IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Дезинфлационният процес в момента вероятно ще продължи

Според гуверньора на ЕЦБ икономиката на еврозоната вече е ударила дъното и предстои да изплува по-късно през годината

21:30 | 26.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че инфлацията в еврозоната ще продължи да се забавя, но че тя и нейните колеги се нуждаят от повече доказателства, че ръстът на цените се връща към целта си, пише Bloomberg.

Лагард заяви пред законодателите на Европейския съюз в Страсбург, че натискът, свързан със заплатите, остава силен и повтори, че възнагражденията вероятно ще станат все по-важен двигател на динамиката на цените през следващите тримесечия.

„Очаква се настоящият дезинфлационен процес да продължи“, каза Лагард в понеделник на пленарен дебат за годишния доклад на регулатора за 2022 г. „Но Управителният съвет трябва да бъде уверен, че действията ни ще ни помогнат да постигнем целта от 2%“.

Тя изрази това мнение по-малко от две седмици преди следващото решение за лихвите на ЕЦБ и само три дни преди началото на едноседмичния период, в който представителите на регулатора спират публичните си изказвания, за да вземат финалното си решение за лихвите.

Все повече централни банкери смятат, че юни е най-подходящият момент за началото на разхлабването, макар и някои да очакват по-ранен ход.

Паричните пазари залагат, че ЕЦБ ще започне да намалява лихвите месец преди Федералният резерв да предприеме действия през юли, тъй като ценовият натиск в еврозоната намалява по-бързо от този в САЩ.

Инфлацията в зоната с единна валута се забави през 2023 г. и ЕЦБ очаква тенденцията да остане такава и тази година, макар и забавянето да е по-умерено. Прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват ръстът на цените да се е забавил до 2,5% през февруари. Тези данни ще бъдат публикувани от европейската статистическа служба Евростат в петък.

Централните банкери обръщат внимание на разходите за труд като основен двигател на инфлацията в средносрочен план. Въпреки че натискът върху договорените заплати отслабна в края на 2023 г., нов прогнозен индикатор показва, че повишените заплати все още не показват признаци на забавяне.

Миналата седмица Лагард заяви, че по-бавният ръст на заплатите през четвъртото тримесечие е „обнадеждаващ“, но преговорите през следващия период ще бъдат от ключово значение за решението за лихвите.

Гълъбите* в Управителния съвет се тревожат повече за икономиката, която избегна на косъм рецесията през втората половина на 2023 г., и се притесняват, че няма да успеят да постигнат целта си за инфлацията в средносрочен план.

„От гледна точка на европейската икономика някои прогнозни индикатори сочат, че тя вече е ударила дъното и предстои възстановяване по-късно тази година“, каза Лагард.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
MarkoVanBasten
преди 1 месец
Тази преди разправяше как инфлацията била преходна и нямало нужда вдига лихвите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още