IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната инфлация в еврозоната остава само с 0,6 пункта над целта на ЕЦБ

Ръстът на цените се е забавил през февруари спрямо година по-рано, но се е ускорил на месечна основа

13:15 | 01.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дезинфлационната тенденция в еврозоната продължава през февруари, като годишният ръст на цените в зоната с единна валута се е забавил до 2,6% през февруари 2024 г. от 2,8% през януари, сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, година по-рано нивото на инфлация в блока беше 8,5 на сто.

На месечна основа се наблюдава ускорение до 0,6%, след като еврозоната отчете дефлация през януари.

Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната, храните, алкохолът и тютюневите изделия отново записват най-сериозен ръст през февруари на ниво от 4,0% спрямо 5,6% през януари.

Следват услугите, при които се наблюдава забавяне с 0,1 процентни пункта спрямо първия месец на годината до 3,9%.

Инфлацията при неенергийните индустриални стоки се е забавила до 1,6% през февруари в сравнение с 2,0% през януари, а енергоизточниците, които преди три години допринесоха най-много за ускорението на ръста на цените, продължават да поевтиняват. Наблюдава се обаче рязко забавяне на дефлационния темп до 3,7% в сравнение със спада от 6,1%, регистриран през януари.

Базисната инфлация в еврозоната, която изключва волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, също е продължила да се охлажда, достигайки 3,1% през февруари от 3,3 на сто през януари.

Сред отделните държави членки най-сериозен ръст на цените отчитат Хърватия (4,8%), Естония (4,4%) и Австрия (4,2%). Най-ниски темпове на инфлация са отчетени в Латвия (0,7%), Италия (0,9%) и Литва (1,1%).

Отделни данни, публикувани в четвъртък, показаха, че инфлацията във Франция през февруари се е забавила до 3,1% през февруари от 3,4% през януари, достигайки най-ниското си ниво от септември 2021 г. насам.

Ръстът на цените в Испания също се е забавил до 2,9% от 3,5 на сто предишния месец, а потребителските цени в най-голямата икономика на еврозоната Германия са се повишили с 2,7% на годишна база през февруари от 3,1% през януари.

Тези резултати се доближават до очакванията на гуверньора на Европейската централна банка Кристин Лагард. По-рано тя заяви, че инфлацията в еврозоната ще продължи да се забавя, но централните банкери се нуждаят от повече доказателства, че ръстът на цените се връща към целта от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още