IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия очаквано падна под 3% през февруари

С този резултат тя се присъедини към Франция и Испания, които също отчетоха забавяне

17:19 | 29.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Германия се е забавила през февруари, засилвайки очакванията, че Европейската централна банка ще може да започне да намалява лихвените проценти към средата на годината, предава Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 2,7% на годишна база през февруари от 3,1% през януари, съобщиха от статистическата служба на страната. Резултатът беше в съответствие с очакванията на икономистите.

Инфлацията в Германия е продължила да се забавя. Графика: Bloomberg Инфлацията в Германия е продължила да се забавя. Графика: Bloomberg

Данни, публикувани по-рано в четвъртък, показаха, че инфлацията се е забавила във Франция и Испания.

Като цяло тези резултати подкрепят предположението на ЕЦБ, че ръстът на потребителските цени ще продължи да се доближава към целта от 2% през следващите месеци. Много от централните банкери смятат, че първото намаление на разходите по заеми от текущото им ниво от 4% има шанс да бъде направено на срещата през юни.

Спекулациите за по-скорошно разхлабване напоследък намаляха, тъй като представителите на ЕЦБ заявиха, че се опасяват от засиления натиск от ръста на заплатите, който може да затрудни забавянето на инфлацията, ако компаниите прехвърлят по-високите си разходи към потребителите. Трудно е да се предвиди как ще се развие ситуацията, затова повечето от централните банкери в ЕЦБ искат доказателства, че ръстът на заплатите се забавя.

Данните за отделните региони в Германия, публикувани по-рано през деня предполагат, че базисната инфлация, която премахва волатилните компоненти като енергоизточниците и храните, може да е останала стабилна през февруари. Националната оценка не включва базисния показател.

Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел е сред онези, които са против разхлабването на политиката твърде рано, като заяви, че перспективите за цените не са достатъчно ясни и той и колегите му ще могат да видят детайлната картина едва през второто тримесечие. 

Неговият колега Бостян Васле каза в сряда, че ако няма големи изненади лихвите наистина ще бъдат намалени, въпреки че предупреди, че времето зависи от развитието при инфлацията и че високия ръст на заплатите може да забави процеса.

Очаква се данните за цялата еврозона, които ще бъдат публикувани в петък, да покажат, че инфлацията в целия блок е продължила да спада до 2,5% през февруари от 2,8% преди това. Очаква се базисният показател да остане по-висок на ниво от 2,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още