IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джером Пауъл все още очаква Фед да понижи лихвите

Председателят на централната банка в САЩ обаче предупреди, че напредъкът в борбата с инфлацията не е гарантиран

17:48 | 06.03.24 г. 2
Председателят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл смята, че продължаването на напредъка в борбата с инфлацията „не е гарантирано“, но американската централна банка все още очаква да понижи основния си лихвен процент по-късно тази година, предава Ройтерс.

„Ако икономиката се развива според очакванията, вероятно ще бъде уместно да започнем да оттегляме ограниченията в даден момент тази година“, отбелязва Пауъл в подготвена реч пред Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

„Но перспективите пред икономиката са несигурни и продължаващият напредък към целта ни за инфлация от 2% не е гарантиран“, казва Пауъл и отново отбелязва както риска от намаляване на лихвите твърде скоро и позволяване на инфлацията отново да се ускори, така и този от запазване на твърде затегната парична политика за твърде дълго време и засягане на продължаващия икономически растеж, който от две години поддържа безработицата под 4%.

Пауъл отбелязва, че инфлацията се е забавила значително, след като достигна 40-годишен връх през 2022 г., но допълва, че ръководителите на централната банка все още се нуждаят от „по-голямо доверие“, че тя ще продължи да се забавя, преди да намалят лихвите.

Данните напоследък не помагат да се изясни посоката на икономиката и на инфлацията, като някои анализатори прогнозират стабилно смекчаване на ценовия натиск, а други очакват инфлацията да се запази. В същото време инвеститорите прогнозират, че понижаването на лихвите ще започне през юни. Това ще бъде ключово решение, което ще оформи икономиката по време на предизборната кампания преди повторението на двубоя между сегашния президент Джо Байдън от Демократическата партия и бившия президент от Републиканската партия Доналд Тръмп.

Изслушването в комисията на Камарата на представителите започва в 18 ч. българско време и ще бъде последвано от изслушване пред банковата комисия към Сената в четвъртък.

Пауъл ще говори в момент, когато инфлацията по някои показатели е съвсем близо до целта от 2% на Фед, но също и когато икономиката остава неочаквано силна.

Въпреки че централната банка запазва основната си лихва непроменена от юли миналата година в диапазона 5,25-5,5%, най-високото ниво от над 20 години, общите финансови условия се смекчават, а цените на активите растат на фона на очакваните понижения на лихвите от Фед. Тази динамика може да затрудни укротяването на инфлацията и да подкрепи аргументите за отлагане на лихвените понижения за по-дълго време от очакванията.

Предпазливо доближаване до понижения

След заседанието на Фед на 30 и 31 януари бяха публикувани данни, подкрепящи тезата за "меко приземяване", като данните за цените на услугите от вторник или признаците за забавяне на разходите на потребителите са съпътствани от други, които показват, че инфлацията остава упорита, видно от все още растящите цени на жилищата или признаците за неочаквана сила на икономиката, която добави над 350 хил. нови работни места през януари.

Но изслушванията на Пауъл тази седмица ще бъдат в контраст с предишни негови явявания пред Конгреса през юни миналата година, когато инфлацията все още беше два пъти по-висока от целта за 2% на Фед, а ръководителите очакваха още повишения на лихвите. Последното за момента вдигане на лихвените проценти беше одобрено на следващия месец.

Като председател на Фед Пауъл се опита да създаде връзки с конгресмени от Демократическата и Републиканската партия. Стремежът му беше подкрепен от репутацията му на центрист с републикански корени, който беше назначен за гуверньор на централната банка от бившия президент Барак Обама от Демократическата партия, беше издигнат до председател от бившия републикански президент Доналд Тръмп и получи втори мандат като председател от президента Джо Байдън, който е демократ.

Докато дълбокото културно разделение в САЩ по въпроси като абортите и имиграцията вероятно ще доминира в предизборната кампания, решенията на Фед може да определят дали президентските избори ще се проведат в среда на ниска инфлация, ниска безработица и намаляващи лихви, които обикновено са от полза за настоящия президент, или в по-предизвикателни условия.

Членове на контролираната от републиканците Камара на представителите също ще се изправят пред избирателите през ноември. Само някои от членовете на контролирания от демократите Сенат ще се борят за преизбиране, но сред тях са председателят Шерод Браун от Охайо, който вече призова Пауъл да пристъпи към понижаване на лихвите предвид забавянето на инфлацията.

От края на миналата година Пауъл полага основите за начало на лихвените понижения, но също така е предпазлив към ангажименти.

„Имаме силна икономика. Растежът ще бъде стабилен. Трудовият пазар е силен – безработица от 3,7%“, каза Пауъл в интервю за предаването „60 минути“ по CBS News в началото на февруари, най-скорошното му публично изявление за паричната политика. „Предпазливият подход е... да дадем известно време и да видим потвърждение в данните, че инфлацията се забавя до 2% по устойчив начин... Искаме да подходим внимателно към този въпрос“, коментира още Пауъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivel
преди 1 месец
Ето логично чатбота Митев се появи. Митев ти си една тотал щета. Няма да се свалят лихвите във втората половина на 2024, все още ще се мъчат да привлекат купувачи на дълг, дали останаха такива дето да са склонни да купуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 1 месец
Сега министърът на финансите няма необходима грамотност. Без нужните знания на министърът на финансите е невъзможно благодатно държавно управление. Държавната власт не осъществява общо противодействие срещу лоши резултати от употреби на пари. Развиват се неограничавани щети от заеми и сходни договори. Федералният резерв (ФЕД) е жертва на финансовата неправилност. ФЕД не може за помогне за спасение от нови щети, защото сега водещата причина за щетите не е в негова компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още