IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв се оказва заложник на икономическите данни

Данните са важни, но не заместват стратегическия поглед, пише икономистът Мохамед ел-Ериан

11:10 | 03.03.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Редно е икономическите данни да влияят върху политическия подход на Федералния резерв, но има важна разлика между това да бъдеш информиран от числата и да бъдеш техен заложник, пише в коментар икономическият съветник на Allianz и колумнист за Bloomberg Мохамед ел-Ериан. Според него институция, чиито инструменти действат върху икономиката със закъснение, не може да си позволи да зависи изцяло от данните. 

"Не ме разбирайте погрешно - данните са важни при всяка оценка на икономическите условия и политическите реакции. Те ви дават представа как функционира икономиката. Те трябва да информират и да влияят върху начина, по който служителите мислят, но ограничават стратегическия поглед върху нашите икономически перспективи", пише икономистът, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

В днешната икономика прекомерното съсредоточаване върху числата накланя баланса на рисковете към поддържане на лихвените проценти твърде ограничителни за твърде дълго време, увеличавайки неоправдано вероятността от загуба на производство, по-висока безработица и финансова нестабилност, допълва той.

Настоящата фаза на прекомерна зависимост от данни на Фед произхожда от неговото аналитично погрешно тълкуване на инфлацията като "преходна" през 2021 г. "Преглеждайки" данните тогава институцията изостана в битката си с инфлацията и сега се оказа принудена агресивно да повиша лихвените проценти. Внимавайки да не допуснат друга аналитична грешка, политиците се обърнаха от "преглеждането" на данните към превръщането им в основен фокус - както е очевидно от броя пъти, в които се появяват в забележките на официални лица.

Наистина, тази зависимост е станала детерминистична при вземането на решения и комуникациите на Фед и е допринесла за неравномерни сигнали, реактивни мерки, внезапни завои и ненужна нестабилност на пазара, посочва Мохамен ел-Ериан..

Той прави аналогия с шофирането на кола, като гледаме в огледалото за обратно виждане, а не през предното стъкло. Този тип шофиране работи за прави пътища. Проблемно е в други ситуации. По подобен начин заплахата от политически грешки е особено висока по време на икономически повратни точки.

"Правият път е това, към което Фед се стремеше предимно, тъй като индексът на потребителските цени се срина от връх от малко над 9% през юни 2022 г. до 3,1% през януари. В „последната миля“ от този път обаче политиците се сблъскват с много повече криви, както се вижда от последните актуализации на CPI и инфлацията на цените на производител, които се оказаха по-горещи от очакваното", се казва още в анализа.

Малко вероятно е Федералният резерв да се движи по прав път оттук нататък, като се има предвид текущата динамика на инфлацията, включително вариращото във времето противоположни ефекти от някаква категорична дефлация на стоки и висока инфлация на услугите. Съществуват и усложнения при определянето на някои важни детерминанти на лихвения процент, независимо дали става въпрос за неутрален лихвен процент, или r-star, или целесъобразността на целта за инфлация от 2% за САЩ, когато световната икономика в момента се характеризира с променливо и недостатъчно гъвкаво предлагане.

Затова, според Ел-Ериан, вече е време да се отхвърли прекомерната зависимост от данни, която рискува да направи Фед твърде назадничев в мисленето си, прекалено реактивен в прилагането на политиката и твърде ограничен в своите дискусии по икономически и финансови въпроси. Историческите данни не трябва да бъдат единственият определящ фактор за разработването на политики. Тази продължаваща мания за числата трябва да отстъпи място на подход, който също така включва стратегическа визия и далновидни прозрения за това накъде се движи икономиката.

Степента, до която най-мощната централна банка в света успява в това, може да е разликата между така желаното меко кацане за икономиката на САЩ и поредната политическа грешка на Фед, която подкопава икономическото благосъстояние, пише в заключение анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 03.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 2 месеца
Горкият Федерален резерв. Горкото бебе! Осиротя горкото, огладня и обедня. Милото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Dani_2077
преди 2 месеца
Глупости на търкалета, този е "анализатор", колкото аз съм ватман ... Задачата на Федералния резерв е точно това - да бъде РЕСТРИКТИВНА, а не да раздава пари наляво и надясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още