IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представителите на Фед: Данните ще ни насочват по пътя към разхлабването

Те подчертаха, че предстоящият цикъл няма да прилича на миналите такива

23:17 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Трима представители  на Федералния резерв на САЩ заявиха, че скоростта на намаляване на лихвените проценти ще зависи от актуалните икономически данни, което предполага, че пътят към по-ниски разходи по заемите може да се различава от предишните цикли на намаляване на лихвените проценти, предава Bloomberg.

Управителят на Федералния резерв в Бостън Сюзън Колинс и Джон Уилямс от Ню Йорк заявиха, че първото намаление на лихвите на Фед вероятно ще е добре да бъде отложено за „по-късно тази година“, докато Рафаел Бостич от Фед в Атланта заяви, че очаква лихвите да бъдат намалени това лято. Те дадоха и известни насоки за начинът, по който Фед ще прецени кога да започне с пониженията на лихвените проценти.

„По отношение на намаляването на лихвите и темпото, то зависи от икономическите условия, но и от инфлацията“, заяви Уилямс пред репортери в сряда, добавяйки, че в миналото централните банкери са следвали по-редовни модели. „Разхлабването няма да бъде по конкретен фиксиран график, а ще зависи от данните.“

Централните банкери многократно са казвали, че се нуждаят от повече доказателства, че инфлацията се забавя стабилно, преди да намалят лихвите, особено на фона на по-горещите от очакваното данни за потребителските цени, публикувани по-рано този месец. Коментарите им показват, че те също ще разчитат на икономическите данни, за да определят темпото на съкращенията.

„Винаги сме казвали, че ще бъдем зависими от данните“, заяви Бостич в сряда. „Те ще бъдат критерият, който ни показва колко бързо или кога всъщност трябва да променим нашата политика.“

В миналото Фед обикновено е намалявал бързо лихвените проценти, често в отговор на рецесия. Този път обаче основите на икономиката изглеждат много по-различно.

Потребителите продължават да харчат въпреки по-високите разходи по заемите, а нивото на безработица остава исторически ниско – 3,7%. То е почти същото, както когато централната банка започна да повишава лихвите през март 2022 г.

Въпреки че някои централни банкери, сред които и Бостич, заявиха, че очакват инфлацията да продължи да се забавя до целта на централната банка от 2%, те наистина очакват пътят да бъде неравен. Представителите на Фед ще получат актуални данни за инфлацията с публикуването на доклада за ценовия индекс на личните потребителски разходи – предпочитан от Фед измерител на инфлацията в страната.

„Все още виждам знаци, които подсказват, че няма да достигнем целта от 2% бързо“, заяви Бостич.

„Вероятно ще бъде подходящо да започнем с разхлабването на политиката си по-късно тази година“, заяви Колинс в сряда. „Когато това се случи, един методичен и разумен подход за постепенно понижаване на лихвите трябва да осигури необходимата гъвкавост за управление на рисковете, като същевременно подкрепя стабилните нива на инфлацията и максималната заетост.“

„Остава обаче голяма несигурност покрай това кога и с колко може да се забави активността“, обобщи Колинс, визирайки силния ръст на работните места през януари и високите нива на индекса на потребителските цени за този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още