IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мекото кацане на американската икономика може и да се изплъзне

Устойчивата икономика вероятно ще е причина централната банка да отложи намалението на лихвите и да разочарова инвеститорите

14:16 | 27.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По-ниската инфлация трябваше да е знак, че икономиката се забавя като част от плана на Федералния резерв за по-високи лихви за по-дълго време, които да помогнат за възстановяването на баланса на икономиката. За известно време нещата изглежда се движеха по правилния път. Но от средата на януари насам има сигнали, че икономическата активност отново се засилва, въпреки че паричната политика е по-затегната от когато и да било, пише редакторът на Bloomberg Конър Сен в коментар.

Катализаторът е нарастващото доверие както сред потребителите, така и сред бизнеса, което по ирония на съдбата се дължи на забавянето на инфлацията, което Фед се стреми да постигне. Паричната политика остава затегната и засега има твърде много индустрии, показващи признаци на стабилност или ускорение, за да вярваме, че позицията на централната банка ще отслаби пазара на труда или икономиката.

Тревоги за спада на пазара на труда се появиха в началото на ноември, когато нивото на безработицата се повиши, а ръстът на доходите на работниците се забави. В някои циклични части на икономиката вероятно ще станем свидетели на рязък краткосрочен ръст на фона на общия спад в условията на затегнатата парична политика. Не би било изненадващо например продажбите на съществуващи жилища да започнат да се покачват, при положение че сделките са на най-ниското си ниво от 2010 г. насам.

През последните няколко седмици обаче получихме повече доказателства, особено от корпоративните отчети, при които ръководителите на компании съобщават за устойчивост или сила в бизнеса си и показват повече увереност в бъдещето.

Може би никой не обобщи настроенията сред потребителите по-добре от главния финансов директор на Walmart Джон Дейвид Рейни, когато каза, че „до голяма степен съществуваше консенсус, че през последната година ще навлезем в рецесия. За щастие, ние избегнахме това. И така, мисля, че като цяло се чувстваме малко по-добре по отношение на състоянието на икономиката в момента".

След като намали складовите си наличности с повече от 15% на годишна база, повече от всякога, главният изпълнителен директор на Home Depot Тед Декър заяви, че е оптимистично настроен за 2024 г. – зна,к че най-лошото за фабриките, които прекараха повече от година, оплаквайки се от слаб растеж на нови поръчки, е отминало.

Производителят на чипове Nvidia пък потвърди отново позицията си на любимец на фондовия пазар и вдъхна увереност в бума на изкуствения интелект, когато отново надмина очакванията за печалба.

Тези компании ни дават доста добра представа за състоянието на потребителите, икономиката на стоките и разходите в ключовата област на растеж на технологиите – взети заедно. Всички съобщават за различна степен на нарастваща увереност, независимо дали се дължи на намаляването на нивата на запасите и преминаването през трудната 2023 г., или на оптимизма за 2024 г.

Торстен Слок, главен икономист в Apollo Global Management, отбеляза, че повишаването на доверието сред потребителите е започнало, когато Федералният резерв се отказа от повишението на лихвите си. Финансовите пазари бяха започнали да очакват обрата в края на октомври, а сега го чуваме от изпълнителните директори, когато говорят за състоянието на бизнеса си и плановете си за 2024 г.

Това затруднява представителите на Фед, докато мислят за момента и степента на разхлабване на политиката тази година. Те вярват, че паричната политика е рестриктивна и това се усеща все по-силно с всеки изминал месец на забавяне на инфлацията. В същото време пазарите, потребителите и компаниите приемат охлаждането при цените като знак, че шансовете за рецесия са намалели и предстоят намаления на лихвените проценти.

Една добра новина за Фед е, че ако в крайна сметка се стигне до отлагане на намалението на лихвените проценти и до разочарование на инвеститорите, това вероятно ще се дължи на прекалено бързия икономически растеж и потенциала за ускорение на инфлацията, а не на твърде силните действителни резултати, получени през 2022 г. и 2023 г. След като икономическият растеж се забави, както те продължават да прогнозират, централните банкери ще имат достатъчно време да намалят лихвите, давайки тласък на чувствителните към лихвите сфери на икономиката като жилищата и автомобилите.

Спорно е доколко нарастващото доверие може да стимулира икономическия растеж във време, когато коригираните спрямо инфлацията лихвени проценти са много по-високи, отколкото са били през последните 15 години. Напълно възможно е възстановяването в цикличните области на икономиката и подобрените настроения да се сблъскат с тежката реалност на исторически високите разходи по заемите. Може би една обичайна разпродажба на фондовия пазар ще намали доверието и ще се стигне до разхлабване на политиката, което пазарите продължават да очакват. Но ако настроенията продължат да се подобряват, картината през 2024 г. може да се окаже с по-бърз от очакваното растеж, отколкото с по-ниски лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

2
rate up comment 25 rate down comment 0
Gna
преди 1 месец
Сега погледнах core cpi в Щатите, за последния месец е 3.86. Това е два пъти над таргета от 2 %. За какво намаление въобще на лихви може да се мисли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 0
Gna
преди 1 месец
Няма причина ФЕД да пипа лихвите. Безработицата е ниска, икономиката и пазарите са стабилни. В същото време инфлацията тръгна нагоре. Дали няма да видиме ново вдигане на лихвите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още