IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ - опасният двигател на световната икономика

Високите лихви и силният долар са бреме за развиващите се пазари, но Китай и Европа не показват признаци, че могат да поемат лидерството

13:44 | 21.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

В САЩ работните места са в изобилие, а потребителите са уверени и харчат парите си. Пазарите отбелязаха рекорди през февруари, а доларът е силен. Икономиката миналата година се е разширила с повече от размера на испанската или индонезийската икономиката, слагайки край на 2023 г. с най-бързия ръст в последователни тримесечия от 2021 г. Да се разчита на САЩ за подхранване на световния растеж обаче носи рискове за други страни, както и за самите САЩ, пишат редакторите на Bloomberg Енда Къран и Матю Бослар.

Китай остава потиснат от срива в имотния сектор, а чуждестранните инвеститори напускат страната на фона на крах на фондови пазар, който изтри 7 трлн. долара от пика си в началото на 2021 г. Цените намаляват три последователни тримесечия, което е най-дългата дефлационна серия от финансовата криза в Азия в края на 90-те.

В Европа Великобритания изпадна в лека рецесия във втората половина на 2023 г., а Германия е застрашена от повторно свиване през 2024 г., повличайки след себе си останалата част от еврозоната. Япония неочаквано е изпаднала в рецесия миналата година.

„Американската икономика ще продължи да засенчва икономиките в по-голямата част от света тази година, особено в Китай и Европа“, казва Марк Занди, главен икономист на Moody’s Analytics.

Силата на САЩ е достатъчна, за да компенсира по-дълбоко световно забавяне и е отчасти това, което накара Международният валутен фонд на 30 януари да повиши прогнозата си за световния икономически тази година до 3,1% от 2,9% през октомври.

Забавянето на инфлацията в САЩ остава неравномерен процес. Потребителските цени скочиха в началото на годината, спирайки неотдавнашния напредък на дезинфлация и разочаровайки инвеститорите, които се надяваха, че Федералният резерв скоро ще започне да намалява лихвите. По-високите лихви в САЩ помагат лихвите по целия свят да се поддържат високи. Това е особено силен проблем в нововъзникващите икономики, които взимат заеми в долари.

Надеждите за ранно намаляване на лихвите от Фед прочисти пътя централните банки на нововъзникващите икономики да започнат да понижават разходите за заеми. Местният дълг в Латинска Америка например започна годината с най-добрия си ръст от 2009 г., подхранен от намаляването на лихвите в Чили и Бразилия.

Стабилната американска икономика подкрепя и силен долар. Измерител на Bloomberg на силата на долара е с 11% нагоре от края на 2020 г., и то въпреки лекия спад миналата година. Ръстът от 2,6% на долара през 2024 г. е най-добрият старт на година от 2015 г. насам. Анализ на МВФ от миналата година открива, че обезценяване на долара с 10% намалява ръста на развиващите се икономики с 1,9% след една година и вреди на търговията, наличността на кредити и представянето на фондовите пазари.

Продължаващата икономическа сила на САЩ не е даденост и вече се вижда известна слабост. Оптимизмът на малкия бизнес миналия месец отчете най-големия си спад от над година, накърнен от влошаващата се печалба и намаляващите очаквания за продажби, посочва National Federation of Independent Business. Американците имат и по-големи баланси по кредитните карти, които натежават най-вече върху домакинствата с ниски доходи. Средната лихва по кредитна карта е била 22,75%, което е около най-високата в данните на Фед, датиращи от 1995 г. насам. В същото време средната лихва по 60-месечни автомобилни заеми е била най-високата, откакто се следят данните от 2006 г.

„Кредитните условия значително са се затегнали, а показателите за търсенето на кредити са слаби“, казва старши глобалният икономист на Citigroup Робърт Сокин.

Друга заплаха е икономиките на Китай и Европа да отслабнат още, излагайки САЩ на шок, който би оставил света без лидер на растежа. На 14 февруари гуверньорът на Фед за Чикаго Остан Гулсби предупреди да не се изпада в самодоволство за това как по-дълбоко световно забавяне или геополитически шок би засегнат САЩ. Американската икономика не е изцяло задвижвана от вътрешния пазар, каза той, предупреждавайки, че допълнителна слабост на други големи икономики по света може да има голямо влияние върху САЩ.

„Вероятно бихме искали да разгледаме нещо повече от въздействието върху търговията. Бихме искали да разгледаме инвестиционното въздействие“, каза Гулсби на събитие на Съвета за международни отношения.

Засега обаче САЩ явно ще продължат да се представят най-добре в световната икономика. „Краткосрочните перспективи за икономиката на еврозоната показва стагнация на фона на по-затегнати финансови условия, слабо бизнес и потребителско доверие и ниско чуждестранно търсене“, каза на 14 февруари Габриел Маклуф, член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

Казано по друг начин, настроенията в Китай и Европа остават слаби, посочва Фрея Биймиш, главен икономист в TS Lombard. “Т.нар. animal spirits (терминът "аnimal spirits" е използван за първи път от Кейнс и описва инстинктите и емоциите, които оказват влияние върху човешкото поведение, и може да се измерят например в потребителско доверие – бел. ред.) са разтегнати в Европа – и по други причини в Китай, докато в САЩ има още накъде да се върви по този фронт“, казва тя.

Излишните спестявания, натрупани в САЩ по време на пандемията – а напоследък вследствие на забавящата се инфлация за домакинствата – означават, че подобрената покупателна способност кара САЩ да вървят напред. Очакванията за по-ниски лихви през 2024 г., докато Федералният резерв реагира на забавянето на инфлационния натиск, са една от причините, поради която много анализатори вече не очакват икономическият растеж да се забави под тенденциите си от около 2% тази година. Икономисти от Deutsche Bank например обявиха на 5 февруари, че вместо рецесия те очакват увеличение от 1,9% на брутния вътрешен продукт.

В малко по-малко драматична промяна на 6 февруари S&P Global Market Intelligence повиши прогнозата си за растеж на БВП през 2024 г. до 2,4% от 1,7%. Всичко това показва, че САЩ имат инерция тази година – нещо, което председателят на Фед Джеръм Пауъл спомена на пресконференцията си на 31 януари. „Нека бъдем честни“, каза той. „Това е добра икономика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още