IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът се насочва към урните и този път инвеститорите са нащрек

Резултатите от изборите тази година ще оформят глобалната икономика по начини, които имат значение за пазарите

07:32 | 21.02.24 г. 1
Снимка: Nic Antaya/Bloomberg
Снимка: Nic Antaya/Bloomberg

Инвеститорите обикновено пренебрегват изборите, но тази година не е нормална и няма как това да се случи отново. Близо 60% от световното население се отправя към урните през 2024 г., докато бушуват две войни. Популистките кандидати са във възход, а по-високите лихвени проценти правят огромните бюджетни дефицити по-проблематични за близки и далечни страни.

Резултатите от изборите тази година ще оформят световната икономика по начини, които имат значение за пазарите, особено ако протекционизмът задуши световната търговия и всички по света трябва да избират страна на фона на засиленото съперничество между САЩ и Китай, пише Barron’s.

Тази година се провеждат избори в 75 държави, като ключовите вота са два. Първият е в Тайван, който вече мина, като осигури безпрецедентен трети мандат за управляващата партия. Лай Чинг-те, който се зарече да защити независимостта на страната от Китай, стана президент.

Вторият значим вот е президентският в САЩ, който ще се проведе през ноември. Политическите различия между кандидатите – действащият президент Джо Байдън и бившият държавен глава Доналд Тръмп, са остри и никой не може да предположи какъв ще бъде изходът от изборите.

Индия се отправя към урните в края на пролетта, Южна Африка през май, а Мексико – на 2 юни. Изборите за Европейски парламент също ще се проведат през юни, а избори в Обединеното кралство вероятно ще бъдат свикани до края на годината.

Резултатите ще сигнализират на инвеститорите дали поляризацията, популизмът, демокрацията и геоикономическата фрагментация продължават. Ръководителят на отдела за глобални изследвания на J.P. Morgan Джойс Чан описва ситуацията като „четирите конника“, които застрашават дългосрочните перспективи пред растежа, правят икономиките по-малко ефективни, подхранват нестабилността на пазара и влошават пазарните коефициенти.

Инвеститорите често не обръщат внимание на изборите, защото въздействието на всяка една администрация се проявява в продължение на години, не на тримесечия. Нийл Ширинг, главен икономист в Capital Economics, казва, че тази година може да се окаже изключение, тъй като има реална възможност за радикални промени в политиката, особено в САЩ.

Популистката вълна от изборни резултати през 2016 г. изпрати вълни в световната икономика, особено с търговската война, започнала при новоизбрания тогава американски президент Доналд Тръмп. Тази година е още по-сложна не само заради големия брой избори, но и заради по-високите лихви, по-големите дефицити и задълбочаването на фрагментацията в геополитиката.

Ако Байдън бъде преизбран, той ще продължи твърдата позиция спрямо Китай, която ограничава достъпа до Пекин до критични технологии, като също така ще настоява производителите да върнат производството в САЩ или по-близо до дома. Митата вероятно също ще останат в сила, но при второ управление на Тръмп търговските ограничения вероятно ще са много по-големи. Наскоро Тръмп каза, че ще обмисли мито от 60% върху целия китайски внос и мито от 10% върху останалия внос.

Последна актуализация: 07:32 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
RoyBatty
преди 2 месеца
Снимката казва много - Именно, че нещата са много "ненормални". Тона на кампанията е ненормален. Това, че единия кандидат вероятно ще води кампания от затвора е много "ненормална". Това, че другият кандидат бие всички рекорди по нисък рейтинг също е много "ненормално". Тона на кампанията е много "ненормален". В тази ненормална среда едва ли политическата среда ще се нормализира скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още