IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите гледат отрано към изборите в САЩ

Причината е във високите политически залози и характера на надпреварата

13:32 | 14.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В година на избори по целия свят ноемврийският вот за президент на САЩ се очертава като най-важният за борсите, пише пазарната редакторка за САЩ на Financial Times Дженифър Хюз.

Ако това беше нормална изборна година, инвеститорите в този момент нямаше да наблюдават толкова втренчено президентската надпревара в САЩ, уверени, че има месеци преди тя да се отрази на парите им. Обикновено повечето инвеститори се фокусират върху изборния резултат през американската есен, малко преди гласоподавателите да се отправят към урните.

Тази година обаче се оказва малко необичайна, като инвеститорите насочват вниманието си към изборите по-рано - отчасти поради високите политически залози и отчасти поради характера на надпреварата.

Има очевидни и значителни несигурности около кандидатурите на Джо Байдън и Доналд Тръмп. Байдън е изправен пред големи съмнения относно способността си да изкара още един мандат, предизвикани от доклада на специалния прокурор на Министерството на правосъдието на САЩ (относно неправомерно съхранение на класифицирани документи, в който бе казано, че президентът има слаба памет – бел. прев.) Тръмп пък е изправен пред купища правни предизвикателства.

Пазарите започват да калкулират реванш между Байдън и Тръмп – първия път от 1892 г. насам, когато победен президент предизвиква победилия го преди четири години.

Тъй като Байдън е на власт и най-вероятно ще се стреми да продължи сегашните си политики, надпреварата по-често се възприема като какво би се променило, ако Тръмп спечели. През 2016 г. щатският индекс S&P 500 добави около 6 процента за шестте седмици след победата на Тръмп. През целия му мандат S&P 500 скочи с 57 процента, в сравнение с 48 процента досега при Байдън. Цикличните акции, които са по-изложени на икономиката, се представиха по-добре както през шестте месеца преди 2016 г., когато Тръмп спечели, така и преди 2020 г., когато Байдън победи, според стратезите на Barclays.

Тъй като Тръмп си е Тръмп, политиката, която бившият президент републиканец би следвал през втори свой мандат без съмнение би била непредвидима - но има някои нишки, за които човек може да се хване.

„Има множество сценарии, но ако Тръмп спечели, историята или животинските духове ще кажат, че в краткосрочен план ще е добре за компаниите, особено за някои сектори като отбраната, като данъците ще са по-ниски“, коментира Винсънт Мортие, главен инвестиционен директор на европейската фондова група Amundi.

Важен проблем за инвеститорите все пак е засилването на търговското напрежение с Китай. Информацията на Washington Post, че Тръмп обмисля огромна ескалация на търговските мита и други действия срещу съперничещата суперсила на САЩ, бе един от факторите зад неотдавнашните разпродажби на китайските акции. А може да има последици и другаде.

Сяо Цуей, икономист за САЩ в Pictet Wealth Management, отбелязва, че по-рестриктивните търговски и имиграционни политики при Тръмп могат да се възприемат като по-инфлационни.

А Citigroup предупреждава, че евентуална „червена вълна“ (освен победа на Тръмп и мнозинство на републиканците в двете камари на Конгреса – бел. прев.) ще има мечи ефект върху петрола, тъй като търговското напрежение засяга търсенето на „черното злато". Според банката по-топлите отношения между САЩ и Саудитска Арабия може да означават, че ОПЕК+ ще върне повече петрол на пазара. Едно по-ранно разрешаване на конфликта Русия-Украйна също може да облекчи доставките на петрол и газ. Но пък администрацията на Тръмп може да ограничи износа на петрол от Иран.

Друга област, която трябва да се наблюдава, ако Тръмп спечели, е Федералният резерв на САЩ. Тръмп наскоро потвърди, че няма да удължи мандата на Джей Пауъл като председател на централната банка.

„Очакваме независимостта на Фед да се запази, но въпреки че не е основният ни сценарий, съществува риск посланията му да се променят“, написаха анализаторите на Morgan Stanley. Но те добавиха: „Длъжни сме да разгледаме и сценарий, при който правителството де факто определя паричната политика.“

Ако битката е между Байдън и Тръмп, техните лимити може да се окажат централна тема за инвеститорите. Освен че на всеки от тях ще му предстои още само един мандат, те са изправени и пред ограничения в разходите, както самият Пауъл посочи наскоро, когато подчерта, че САЩ вървят по „неустойчив фискален път“. Според последните прогнози на Бюджетната служба на Конгреса (CBO), независимият надзорен орган, лихвените плащания ще представляват около три четвърти от увеличението на дефицита на страната в размер на 900 милиарда долара през следващото десетилетие.

Стратезите на Goldman заявиха неотдавна, че значителни промени във фискалната позиция са по-вероятни ако една партия спечели контрола над Белия дом и Конгреса - въпреки че промяната вероятно ще бъде много по-малка през 2024 г., отколкото бе през 2020 г.

Поради всичко това основният съвет, който се дава на инвеститорите е засега да не предприемат нищо. Много неща могат да се променят през деветте месеца до изборите.

„Връщам се назад до 1992 г., когато на този етап от изборната кампания Джордж Буш-старши водеше пред Бил Клинтън с 22 пункта, но Клинтън спечели“, припомня Том Маклафлин, който наблюдава политическата ситуация в САЩ за главния инвестиционен офис на UBS Global Wealth Management. „Придържаме се към предварително установения план и още не му мислим толкова“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още