IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът се насочва към урните и този път инвеститорите са нащрек

Резултатите от изборите тази година ще оформят глобалната икономика по начини, които имат значение за пазарите

07:32 | 21.02.24 г. 1
Снимка: Nic Antaya/Bloomberg
Снимка: Nic Antaya/Bloomberg

„Втори мандат на Доналд Тръмп би допринесъл за усещането в целия свят, че в САЩ има политическа промяна, която ще принуди други страни да преосмислят собствените си политики“, казва Оуен Тедфорд, анализатор в Beacon Policy Advisors. „Това може да означава повече ответни мита и търговски войни, които ще се превърнат в норма“, допълва той.

Това също може да означава повече спорове между иначе традиционни съюзници. Неотдавнашните коментари на Тръмп продължават да повдигат въпроси относно неговия ангажимент за участие в Организацията на Северноатлантическия договор, т.е. НАТО. На неотдавнашен митинг в Южна Каролина Тръмп коментира, че Европа не плаща своя дял за военна защита и добави, че би насърчил Русия да нападне съюзници на САЩ, които не плащат достатъчно. В предизборния сайт на Тръмп се посочва „отхвърляне на глобализма и прегръщане на патриотизма“ като един от ключовите му въпроси.

Потенциално влошаване на отношенията между САЩ и Европа и по-изолационистка политика при Тръмп може да повлияе на глобалния растеж и да увеличи инфлационния натиск. Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че международните търговски ограничения могат да намалят с до 7 трлн. долара световното икономическо производство в дългосрочен план.

„Най-големият въпрос е кои страни ще се присъединят повече към оста Китай-Русия срещу САЩ и Запада. Някои, като Индия, играят и от двете страни. Това е една от причините тези избори да имат по-голямо значение“, казва Сара Кетърър, инвеститор и ръководител на Causeway Capital Management.

Въпреки че изборите в САЩ може да предизвикат най-големите вълни, има няколко други големи вота, които инвеститорите следят. Това включва три държави, които привличат много внимание като бенефициенти от хода за намаляване на зависимостта от Китай - Мексико, Индия и Индонезия.

Индия и Мексико подобриха фискалното си здраве през последните пет-десет години, но предизвикателствата продължават. В Мексико например левият президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изненада инвеститорите, като беше по-фискално консервативен от очакваното. Той успя да постигне балансиран бюджет, докато светът се тресеше заради пандемията през 2020 г. Той не може да се кандидатира за преизбиране съгласно мексиканските закони, но нарушава традициите, като води кампания срещу водещия опозиционен кандидат в надпреварата за негов наследник.

„Той даде на пазарите и на мексиканското общество това, което искаха. Пазарите се нуждаеха от строги икономии и намаляване на дефицитите, което той направи. Сега обаче той излиза с големите разходи“, коментира Джоан Домен, главен икономист за Латинска Америка в Oxford Economics. Лопес Обрадор например увеличи разходите за пенсии и стипендии и модернизира междуградска железопътна линия, която преминава през полуостров Юкатан, „за да подкрепи хората".

Овладяването на част от тази щедрост на правителството ще падне или върху Клаудия Шейнбаум, фаворит и член на партията на Лопес Обрадор, или върху кандидатката за президент на опозицията Сотил Галве. Намаления на разходите вероятно ще забавят растежа, но Мексико остава предпочитан пазар за финансовите мениджъри, тъй като е добре позициониран, а и американските компании се стремят да доближат производството до дома.

Изборите в САЩ могат да се превърнат в коз за мексиканските акции, ако резултатът от тях не създаде допълнителни търкания между страните. Най-голямото безпокойство са евентуални допълнителни търговски ограничения. Ако Мексико бъде въвлечено в търговска война със САЩ, това бързо ще помрачи положителните икономически перспективи, които подкрепят фондовия пазар и мексиканското песо.

Индия е друга алтернатива на Китай, но е по-изолирана от изборите в САЩ. Най-населената страна се радва на силен икономически растеж, след като поредица от реформи от министър-председателя Нарендра Моди привлече чуждестранни инвестиции в страната. Очаква се Моди да спечели трети мандат тази пролет. Част от тази силна подкрепа от гласоподавателите, както и от някои инвеститори, произтича от стратегията на неговото правителство за комбиниране на индуски националистични политики с разумно управление на икономиката.

„Докато Моди продължава да преследва постепенни реформи с разумно макроикономическо управление, инвеститорите ще гледат благоприятно на Индия“, казва главният икономист на TS Lombard за Индия Шумита Девешвар.

Последна актуализация: 07:32 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
RoyBatty
преди 2 месеца
Снимката казва много - Именно, че нещата са много "ненормални". Тона на кампанията е ненормален. Това, че единия кандидат вероятно ще води кампания от затвора е много "ненормална". Това, че другият кандидат бие всички рекорди по нисък рейтинг също е много "ненормално". Тона на кампанията е много "ненормален". В тази ненормална среда едва ли политическата среда ще се нормализира скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още