IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Световната икономика се насочва към "меко кацане", но рисковете остават

Фондът леко коригира нагоре очакванията си за световния икономически растеж

15:01 | 30.01.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Международният валутен фонд (МВФ) подобри прогнозите си за световната икономика в последния си доклад в сравнение с този от октомври, като подчертава, че на фона на пандемията от Covid-19, инвазията на Русия в Украйна и кризата с разходите за живот световното икономическо възстановяване се е оказало изненадващо устойчиво. В доклада се отбелязва също, че инфлацията се е забавила по-рязко от прогнозите, но по-високите лихви и оттеглянето на фискалната подкрепа на фона на високия дълг вероятно ще натежат на растежа през 2024 г.

Фондът прогнозира, че световният брутен вътрешен продукт (БВП) през настоящата година ще запази ръста си от 2023 г. на ниво от 3,1%, което все пак е с 0,2 пр.п. по-високо спрямо предишната прогноза. През следващата година той ще се ускори минимално до 3,2%.

В същото време очакванията са световната инфлация да се забави до 5,8% през 2024 г. и до 4,4 през 2025 г., като прогнозата за следващата година е ревизирана надолу.

Липса на единна посока

Въпреки възходящата си корекция прогнозата за тази и следващата година е под историческата годишна средна стойност от 3,8% за периода 2000-2019 г., отразявайки ограничителните парични политики и оттеглянето на фискалната подкрепа, както и ниския базов растеж на производителността.

Очаква се икономическият растеж да е по-силен от очакваното през втората половина на 2023 г. в САЩ, както и в няколко големи развиващи се и нововъзникващи икономики. В някои случаи правителството и частните разходи допринасят за подема, като ръстът на реалния разполагаем доход подкрепя потреблението на фона на все още затегнатите, макар и леко по-разхлабени, пазари на труда и домакинствата, които теглят натрупаните си спестявания от епохата на пандемията, се казва в доклада.

Засилващата се инерция обаче не се усеща навсякъде, със забележимо слаб растеж в еврозоната, отразяващ слабите потребителски настроения, продължаващите ефекти от скъпата енергия и слабостта на чувствителното към лихвите производство и бизнес инвестициите. Икономиките с ниски доходи продължават да изпитват големи загуби в производството в сравнение с предпандемичното им представяне на фона на високите разходи за заеми, посочват от фонда.

 

По отношение на инфлацията МВФ отбелязва, че тя спада по-бързо от очакваното, като последните месечни показания са близо до средните стойности преди пандемията както за общата, така и за основната инфлация. Световната обща инфлация през четвъртото тримесечие на 2023 г. се оценява на около 0,3 процентни пункта по-ниска от прогнозираната в доклада от октомври 2023 г. на база сезонно коригирани тримесечия спрямо тримесечието.

По-ниската инфлация отразява отшумяването на относителните ценови шокове – особено тези на цените на енергията – и свързаното с тях прехвърляне към основната инфлация. Спадът също така отразява облекчаване на напрежението на пазара на труда с намаляване на свободните работни места, скромно увеличение на безработица и по-голямо предлагане на работна ръка, в някои случаи свързано със силен приток на имигранти. Ръстът на заплатите като цяло остава ограничен, като спиралите заплати-цени не се задържат. Краткосрочните инфлационни очаквания са намалели в големите икономики, а дългосрочните очаквания остават фиксирани.

Рискове

С подобряването на перспективите рисковете все повече се балансират, посочват от фонда.

Възходящ риск носи дезинфлацията, която може да се случи по-бързо от очакваното, особено ако затягането на пазара на труда отслабне допълнително и краткосрочните инфлационни очаквания продължат да намаляват, което ще позволи на централните банки да започнат да понижават лихвите си по-рано.

В същото време мерките за фискална консолидация, които правителствата обявиха за 2024-25 г., може да бъдат отложени, тъй като много държави са изправени пред нарастващи призиви за увеличаване на публичните разходи в годината, наситена на избори. Това може да засили икономическата активност, но също така да насърчи инфлацията и да увеличи перспективата за срив по-късно.

Гледайки по-напред, бързото развитие на изкуствения интелект може да увеличи инвестициите и да насърчи бързия растеж на производителността, макар и със значителни предизвикателства за работниците.

От друга страна, низходящ риск носи възможността за нови смущения в доставките на стоки и доставки след подновяване на геополитическото напрежение, особено в Близкия изток. Разходите за доставка между Азия и Европа са се увеличили значително, тъй като атаките от Червено море пренасочват товарите около Африка. Въпреки че засега смущенията остават ограничени, ситуацията остава нестабилна.

Базисната инфлация също може да се окаже по-устойчива. Освен това пазарите изглеждат прекалено оптимистични относно перспективите за ранни намаления на лихвите.

Прогнози по държави и региони

За развитите икономики прогнозите на фонда са ръстът леко да се забави от 1,6% през 2023 г. до 1,5% през тази година, но да се ускори до 1,8 на сто през 2025 г. Възходяща ревизия от 0,1 процентни пункта за 2024 г. отразява по-силния от очакванията растеж в САЩ, който обаче частично се компенсира от по-слаб растеж в еврозоната.

По отношение на САЩ докладът предвижда разширяването на икономиката да се забави от 2,5% през 2023 г. до 2,1% през 2024 г. и 1,7% през 2025 г.

Слабият растеж в еврозоната ще се възстанови до 0,9% през тази и 1,7% през следващата година след около 0,5 на сто през 2023 г., което отразява относително високата експозиция на войната в Украйна.

За Великобритания очакванията са за увеличение на БВП от 0,6% през 2024 г. и 1,6% през 2025 г., а за Китай – 4,6% през 2024 г. и 4,1% през 2025 г.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още