IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Добрите икономически резултати от 2023 г. ще подкрепят растежа и през 2024 г.

Според управляващия директор Кристалина Георгиева конфликтът в Близкия изток заплашва с нов ценови натиск

21:20 | 16.01.24 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалната икономика е напът да получи подкрепа през 2024 г. от по-добрите си резултати през 2023 г., смята Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, цитирана от Bloomberg.

Въпреки че Георгиева отказа да даде повече яснота за това как базираният във Вашингтон кредитор под нейно управление ще преразгледа икономическите си прогнози по-късно през януари, тя посочи, че САЩ се „готвят да осъществят меко кацане“, когато лихвите започнат да се понижават.

„Световната икономика доказа, че е изключително стабилна “, заяви Георгиева на събитие в Bloomberg House в Давос във вторник. „Резултатите от 2023 г. бяха по-добри отколкото очаквахме и част от тази инерция се запази и през 2024 г.“

Прогнозите на ръководителя на МВФ бяха повторени от нейния колега, първия заместник управляващ директор Гита Гопинат, която коментира по време на панел в Давос, че шансовете за така нареченото „меко кацане“ са се повишили „доста“, но пазарните очаквания за бързо разхлабване на паричната политика са „ малко прибързани“.

Икономическата ситуация се промениха след октомврийската прогноза на МВФ за растеж от 2,9% през тази година. Въпреки че инфлацията може да се забави, без да тласне големите икономики към рецесия, продължителната война между Израел и „Хамас“ и атаките на хутите в Червено море заплашват да създадат нов ценови натиск и проблеми във веригите за доставки.

Георгиева говори часове след като Доналд Тръмп постигна победа на изборите в щата Айова. Попитана дали е съгласна със своя предшественик в МВФ Кристин Лагард, че втори мандат на Тръмп може да представлява заплаха, Георгиева каза, че американците трябва да изберат своя лидер, а фондът ще се фокусира върху политиките, които победителят в крайна сметка ще приложи.

По отношение на Китай, тя насърчи правителството на Си Дзинпин да продължи да отваря държавни предприятия, да решава проблемите с дълга на местните власти и да подреди сектора на недвижимите имоти, за да гарантира, че икономиката няма да попадне в капана на ниския растеж.

„Китай осъзнава, че освен ако не пристъпи към сериозни структурни реформи растежът ще падне под 4%“, коментира Георгиева, добавяйки, че наблюдава „много силна решителност втората по големина икономика в света да остане ангажирана в международен план“.

Китай отбеляза ръст от около 5,2% през 2023 г., надминавайки официалната цел за растеж на правителството, без да разчита на „мащабни стимули“, каза китайският премиер Ли Цян в Давос във вторник –ден преди официалните данни за брутния вътрешен продукт, промишленото производство и продажбите на дребно да бъдат публикувани.

Очаква се Пекин отново да си постави цел за растеж от около 5% през 2024 г.

Георгиева трябва да се срещне с президента на Аржентина Хавиер Милей в сряда в Давос. Попитана за резултатите от управлението му до момента, тя заяви, че „за момента всичко е наред“.

МВФ гласува ключов вот на доверие на икономическите планове на Милей на 10 януари, като одобри преглед на програмата на страната на стойност 44 млрд. долара, което вероятно ще доведе до отпускането на по-голям от очакваното заем от 4,7 млрд. долара за южноамериканската страна, ако получи одобрение от борда на директорите.

МВФ е ангажиран „сериозно“ с това, че Аржентина защитава своите най-уязвими хора, докато напредва с „много смели реформи“, добави Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
andy
преди 3 месеца
До: zelka007"смехотворната блатна 1/8 от света" Прав си! Западна(ла) Европа е наистина блато! Най-накрая и ти да отделиш очи от западналата пропаганда и да прогледнеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 3 месеца
м/у другото , в бастисаният рашибозушки самальот А50 , за украинска и наша радост , освен незаменимият хардуер и екипаж , е отлетял на концерт при козбон и поредният генерал заместник-командир на руската авиация за далечни разстояния ... светът се освободи от поредният блатен човекомразец ... !! ... альошата отива в музея , да си знаете ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 3 месеца
абсолютно!! вярно!! ... цитирам "Световната икономика доказа, че е изключително стабилна!" ... от колко години разправям , че напълно смехотворната блатна 1/8 от света , както с нея така и без нея ... и че поднебесната кинкалерия , дето продължава да буксува , не могат с нищо да ни накривят капите ... ама форумната мека китка и прочие квuчунгери ореваха(оcраха) орталъка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още