IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина и МВФ се споразумяха за отключване на 3,3 млрд. долара

Сделката трябва да бъде одобрена от изпълнителния съвет на фонда

22:00 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Аржентина постигна споразумение в сряда с представители на Международния валутен фонд (МВФ) за седмия преглед на програмата на страната за 44 млрд. долара, съобщава Bloomberg, цитирайки източник, запознат с въпроса.

Пресслужбата на президента на Аржентина Хавиер Милей информира по-рано, че споразумението ще бъде обявено по-късно през деня, след като подробностите бъдат финализирани, без да уточнява времето или вида на споразумението. Говорител на МВФ не коментира изявлението на Аржентина. 

Wall Street бързо демонстрира подкрепа за споразумението. Малко след обявяването му референтните доларови облигации на страната с падеж през 2030 г. поскъпнаха с около 1,3 цента, за да се търгуват на около 39 цента за долар.

В очакване на одобрението на изпълнителния съвет на МВФ, споразумението ще предостави около 3,3 млрд. долара на Аржентина, които правителството на Милей на свой ред ще използва, за да изплати предишни дългове към МВФ, дължими в края на месеца и след това. По-общо казано, споразумението на ниво персонал печели време на Милей да реши дали да продължи с текущата програма, с посредничеството на неговия предшественик, или да договори нова.

Споразумението е договорено, след като високопоставени представители на МВФ посетиха Аржентина за преговори, което е символично положително развитие, след като разговорите се провеждаха почти изцяло извън страната в продължение на години поради напрежението между бившия президент Алберто Фернандес и ръководството на фонда.

Преди този кръг от преговори с МВФ екипът на Милей, ръководен от министъра на икономиката Луис Капуто, предложи остри мерки за икономии, масова дерегулация и прилагане на 54% девалвация на валутата с цел възстановяване на податливата на криза икономика на Аржентина. Все пак паричната политика остава спорна точка: представители на МВФ отдавна настояват, че лихвените проценти остават над инфлацията; централната банка промени своя референтен инструмент миналия месец, което доведе до рязко намаляване на лихвените проценти въпреки галопиращите цени.

Представителите на централната банка на Аржентина продължават да поддържат пълзяща фиксирана валутна система, наследена от предишното правителство, позволявайки на песото бавно да девалвира само с 2% на месец. Анализаторите казват, че този темп няма да продължи дълго с инфлацията на настоящите нива и паралелното песо, което започна да се разпродава отново през януари.

Първото споразумение на Милей с МВФ ще отбележи нова глава в най-новата сага на президента в Аржентина, където, според собствените изчисления на фонда, той е изправен пред големи рискове относно репутацията. Спасителният план през 2018 г. – когато Капуто беше свален от ръководния пост на централната банка по това време – не успя да спаси икономиката от валутна криза и в крайна сметка беше заменен през 2022 г. с друго споразумение, което предишното правителство рутинно не спазваше.

Но засега Милей и фондът са във фаза на меден месец. Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева аплодира първите му стъпки и висши членове на икономическия екип на президента дори се срещнаха с високопоставени служители на Министерството на финансите на САЩ през първия месец от президентството на Милей. Последният дори заяви, че МВФ „вижда в нас герои“ заради програмата му, насочена към строги икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още