IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Аржентина иска извънредни заседания на парламента за ускоряване на реформите

Според издаден указ важни законодателни промени ще започнат да се обсъждат още от 26 декември

13:02 | 25.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Президентът на Аржентина Хавиер Милей по време на церемонията по встъпването му в длъжност. Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg
Президентът на Аржентина Хавиер Милей по време на церемонията по встъпването му в длъжност. Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Президентът на Аржентина Хавиер Милей издаде указ, с който призовава за извънредни заседания на парламента, за да бъдат ускорени реформите в южноамериканската страна, предаде Ройтерс.

Милей настоява за връщане на данъка върху заплатите, който беше отменен от предходното правителство, и за промени в изборното законодателство.

Съгласно указа на Милей, който встъпи в длъжност в началото на този месец, се предвижда законодателните промени да бъдат обсъждани от утре, 26 декември, до 31 януари. Понастоящем Националният конгрес (аржентинският парламент) не заседава, като следващите му редовни заседания са насрочени за март, пояснява Ройтерс.

По-рано тази седмица Милей обяви над 300 мерки, с които цели освобождаване на аржентинската икономика от регулации. Те включват елиминиране на държавния контрол върху цените и насърчаване на индустриалната активност.

Милей, който е икономист либертарианец, казва, че иска да съкрати държавната администрация, да намали бюджетния дефицит и да обезцени аржентинското песо.

Аржентина от години е в икономическа криза и се бори с трицифрена инфлация. Над 40% от аржентинците живеят в бедност.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 25.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още