IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Изкуственият интелект ще засегне почти 40% от работните места

AI вероятно ще влоши неравенството в доходите, заяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева

07:20 | 15.01.24 г.
Реклама с надпис "Бъдещето е изкуственият интелект" в навечерието на Световния икономически форум в Давос. Снимка: Bloomberg
Реклама с надпис "Бъдещето е изкуственият интелект" в навечерието на Световния икономически форум в Давос. Снимка: Bloomberg

Изкуственият интелект (AI) ще засегне почти 40% от работните места в световен мащаб, като развитите икономики ще бъдат изложени на по-голямо въздействие, отколкото развиващите се пазари и страните с ниски доходи, сочи анализ на Международния валутен фонд, цитиран от Bloomberg.

"В повечето сценарии изкуственият интелект вероятно ще влоши общото неравенство - тревожна тенденция, към която политиците трябва да подходят активно, за да предотвратят по-нататъшното разпалване на социалното напрежение от тази технология", заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в публикация в блога на фонда по повод анализа.

Ефектът на изкуствения интелект върху неравенството в доходите ще зависи до голяма степен от това доколко технологията допълва хората с високи доходи. По-голямата производителност на служителите и компаниите с високи доходи ще увеличи възвръщаемостта на капитала, което ще разшири разликата в богатството, посочва Георгиева. Държавите трябва да осигурят "всеобхватни мрежи за социална сигурност" и програми за преквалификация на уязвимите работници, смята тя.

Въпреки че има възможност изкуственият интелект да измести изцяло хората от някои работни места, според анализа по-вероятният сценарий е той да допълва човешката работа. В развитите икономики може да бъдат засегнати около 60% от работните места, което е повече от развиващите се пазари и страните с ниски доходи.

Позицията на Георгиева идва в навечерието на срещата на световните бизнес и политически лидери на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, където ще бъде обсъдена и темата за изкуствения интелект.

Компаниите инвестират усилено в новата технология, което предизвиква загриженост сред служителите за бъдещето на техните работни места. Един от примерите е американската интернет медия Buzzfeed Inc., която обяви плановете си да използва AI за създаване на съдържание и закри основния си отдел за новини, съкращавайки над 100 служители.

През декември Европейският съюз постигна предварителна договореност за законодателство, което определя предпазни мерки за изкуствения интелект, докато САЩ все още обмислят своята регулаторна позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още