IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на BuzzFeed се изстреля със 120% нагоре след новина за партньорство с OpenAI

Медийният гигант иска да започне да използва изкуствен интелект за създаване на съдържание

15:10 | 27.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на BuzzFeed нарасна рекордно благодарение на новината, че компанията за дигитални медии планира да използва OpenAI за създаването на част от съдържанието си, пише Bloomberg.

Стойността на книжата скочи със 120%, с което пазарната капитализация на компанията достигна 300 млн. долара. Това е най-големия ръст за BuzzFeed, откакто стана публична чрез SPAC сделка през декември 2021 г. Новината даде силен тласък на търговията и повече от 190 млн. акции бяха продадени.

„Вдъхновеното от изкуствения интелект съдържание“ ще стане „част от нашия основен бизнес“ тази година, обяви главният изпълнителен директор Джона Перети в бележка до служителите, разгледана от Bloomberg News. По думите му пробивите в областта на изкуствения интелект ще създадат „нова епоха в творчеството“.

Скок на продажбите на акциите на BuzzFeed след обявяване на партньорството с OpenAI. Графика: Bloomberg L.P. Скок на продажбите на акциите на BuzzFeed след обявяване на партньорството с OpenAI. Графика: Bloomberg L.P.

BuzzFeed ще използва публично достъпния програмен интерфейс на OpenAI, твърди говорител на компанията.

Преходът към съдържание, подкрепено от изкуствен интелект, се случва в момент, в който популярният чатбот на OpenAI привлича както поддръжници, така и множество критици.

ChatGPT, инструментът с изкуствен интелект на OpenAI, предизвика фурор в интернет от пускането си през ноември, привличайки повече от 1 млн. потребители за дни и предизвиквайки нови дебати за ролята на изкуствения интелект на работното място. По-рано тази седмица Microsoft заяви, че инвестира 10 млрд. долара в OpenAI.

Скокът на цената на акциите на BuzzFeed напомня манията по криптовалутите и блокчейна преди пет години, когато книжата на дадена компания се изстрелваха нагоре, след като тя обявяваше потенциално партньорство или навлизане в този популярен сектор.

OpenAI не е открита веднага за коментар.

Анализаторите на Cowen пишат, че включването на изкуствен интелект може да намали разходите за съдържание, но „моментът и въздействието на нарастващото използване на изкуствения интелект на този етап не са ясни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още