IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтичането на забрана за продажба на акции на BuzzFeed ѝ донесе 41% срив на борсата

Това е най-големият спад в историята на компанията, откакто стана публична

11:16 | 07.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Цената на акциите на BuzzFeed се срина с 41% малко след като беше премахната забраната, която не позволяваше на директори и големи институционални инвеститори да продават акциите си, пише Wall Street Journal.

Спадът е най-лошият в кратката борсова история на компанията, а пазарната капитализация на гиганта се сви с повече от три четвърти, откакто BuzzFeed дебютира на пазара през декември. Компанията стана публична чрез сливането си с компанията със специално предназначение 890 5th Avenue.

Говорител на BuzzFeed приписва волатилността на периода, в който продажбите са били заключени и който според него е изтекъл на 1 юни. По думите му акциите на компанията се държат от малко собственици, което я прави податлива към екстремни колебания, когато големи инвеститори продават.

Най-големите акционери на BuzzFeed включват собственика на Comcast – NBCUniversal, компанията за рисков капитал New Enterprise Associates и медийния конгломерат Hearst Corp., сочат документи, подадени до регулаторите през април. NBCU е отказала да коментира, а Hearst и New Enterprise Associates не са отговорили на запитването за коментар.

Много компании, които стават публични, имат сключено споразумение за блокиране, което пречи на вътрешните лица да продават акциите си до края на определения период. Подобен ход обикновено има за цел да увери инвеститорите, че поне първоначално няма да има нови големи пакети акции, които ще се появят на пазара, които биха повлияли негативно на цената на книжата.

Компаниите често се сблъскват с поевтиняване на акциите след изтичане на периода за блокиране. Книжата на Facebook се разделиха с повече от 6% от стойността си през август 2012 г., тъй като акциите, притежавани от ранните инвеститори, станаха достъпни за търговия. Книжата на стартиращата компания за електрически камиони Nikola Corp. загубиха близо 15% от стойността си след изтичането на периода през декември 2020 г.

През последните години BuzzFeed се разрасна чрез придобиването на HuffPost и Complex Networks. Компанията се стремеше да набере средства за бъдещи сделки, като стана публична. В крайна сметка BuzzFeed събра много по-малко от листването си, след като 890 5th Avenue претърпя вълна от изтегляния на инвеститори, писа Wall Street Journal през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още