IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Делегация на украинското правителство ще проведе среща в Давос днес с представители на около 80 държави, централно място ще заема Формулата за мир на Зеленски

16:02 | 14.01.24 г. 3
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Световният бизнес елит и държавни ръководители от десетки страни по света се събират в швейцарския курортен град Давос, за да вземат участие в тазгодишния Световен икономически форум, който официално започва утре и ще продължи до петък, 19 януари, предаде CNBC.

Форумът тази година се провежда под надслов "Възстановяване на доверието" и ще засегне редица теми, свързани с рязката ескалация на геополитическото напрежение и опасенията за глобалната търговия, свързани с Близкия изток. Инфлацията и икономическият растеж, войната в Украйна, технологичните промени и глобалната фрагментация също са залегнали в дневния ред на събитието.

Сред най-високопоставените политически фигури, които се очаква да присъстват в Давос, са премиерът на Китай Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон, като и двамата ще направят специални обръщения. Макрон е единственият държавен ръководител от страните от Г-7, който ще вземе участие в Давос. Миналата година от Г-7 на форума присъства единствено германският канцлер Олаф Шолц.

Някои предполагат, че политиците са все по-предпазливи да присъстват на събитието на фона на продължаващата криза с разходите за живот и проблемите, с които трябва да се справят в родните си страни.

Американският президент Джо Байдън, както и британският премиер Риши Сунак не са били на Световния икономически форум, след като заеха постовете си.

Политици и финансови министри от много други страни обаче се очаква да участват в Давос тази година, включително представители на Испания, Белгия, Колумбия, Ирак, Ливан, Ирландия, Кения, Нигерия, Тайланд, Сингапур и други.

От САЩ участие ще вземат държавният секретар Антъни Блинкен, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и специалният президентски пратеник за климата Джон Кери.

Съливан вероятно ще присъства на последната среща на "Съветниците по националната сигурност на Украйна".

Аржентинският президент Хавиер Милей, който също е сред участниците на Световния икономически форум, трябва да направи изявление в сряда, 17 януари.

Сред големите имена от света на бизнеса в Давос тази година са Сам Олтман, главният изпълнителен директор на OpenAI, създателя на чатбота ChatGPT. Очаква се той да обсъди безопасността и доверието в технологиите заедно с министъра на финансите на Великобритания Джереми Хънт и главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

На тазгодишния Световен икономически форум ще присъстват и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, президентът на Световната банка Аджай Банга, генералният директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Мирен план за Украйна

Също в Давос делегация на правителството в Киев ще се срещне днес с представители на около 80 държави, за да обсъдят бъдещето на Украйна. Разговорите ще се състоят в навечерието на втората годишнина от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, предаде ДПА.

Така наречената Формула за мир на украинския президент Володимир Зеленски ще заеме централно място на събитието.

Планът от десет точки на Зеленски, представен за първи път в края на 2022 г., предвижда изтеглянето на всички руски сили от окупираните територии на Украйна, включително и от Кримския полуостров, съдебно преследване на руските военни престъпления, репарации и гаранции за сигурност. Освен това според плана руските лидери трябва да бъдат подведени под отговорност за ролята си в инвазията.

Русия напълно отхвърля плана на Зеленски и до сега не е била канена на предишните срещи.

Конференциите от този тип служат предимно за запазване на сплотеността между съюзниците на Украйна. Последната от тези срещи беше в Малта през октомври, отбелязва ДПА.

Самият украински президент не се очаква да присъства на четвъртото издание на разговорите, въпреки че през неуточнен за сега ден от следващата седмица ще бъде в Давос за Световния икономически форум - смятан за едно от най-важните места за срещи на висши политици, водещи мениджъри и учени, борещи се с глобалните предизвикателства.

Зеленски е зает с мобилизирането на подкрепа за страната си на фона на нарастващите признаци на умора от войната в един от основните поддръжници на Киев - САЩ, както и в някои части на Европа.

По-рано тази седмица той отхвърли идеята за прекратяване на огъня, заявявайки, че това би било от полза единство и само за Москва, тъй като ще даде на Кремъл време да се прегрупира и да попълни запасите си от боеприпаси.

На 24 февруари се навършват две години, откакто руският президент Владимир Путин нареди началото на инвазия по суша, море и въздух срещу съседна Украйна, отбелязва ДПА.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 3 месеца
До: aldy ... възрожденче , я разкажи са в ростов на дон пуснаха ли токът или още не са ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
aldy
преди 3 месеца
Планът от десет точки на Зеленски, представен за първи път в края на 2022 г., предвижда изтеглянето на всички руски сили от окупираните територии на Украйна, включително и от Кримския полуостров, съдебно преследване на руските военни престъпления, репарации и гаранции за сигурност. === До момента официално публикуваните некролози са 420 хиляди. Безследно изчезнали 100 хиляди, тежкоранените са поне 200 хиляди. Повечето кадрови военни вече са при св. Петър. Укрия я пиши бегала. Ама Ze настоява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
aldy
преди 3 месеца
Формулата за мир на смехуркото Ze - сметки без Кръчмаря. Как световните диваннета със свещ си търсят белята. И ще я намерят, вЕрвайте ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още