IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Фед да се откаже от намаляване на лихвите тази година?

Според икономисти от Deutsche Bank съществуват три сценария, при които централната банка може да реши да не коригира в посока надолу лихвите през 2024 г.

21:12 | 22.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Само преди месеци инвеститорите изглеждаха убедени, че Федералният резерв на САЩ ще започне агресивно да намалява лихвените проценти през първото тримесечие на годината. Сега някои о тях се чудят дали централната банка изобщо възнамерява да намали лихвите през 2024 г., пише CNN.

Нестабилната потребителска инфлация и инфлацията на едро от новите данни, публикувани миналата седмица, разпалиха опасенията, че Фед ще поддържа лихвите по-високи за по-дълго време от очакваното.

Това принуди Wall Street да пренастрои очакванията си до четири или пет намаления на лихвените проценти през 2024 г., доближавайки се до прогнозите на Фед, отколкото шестте намаления за годината, които трейдърите очакваха в началото на януари.

Но горещите данни за инфлацията също поставиха под въпрос дали централната банка може да задържи лихвените проценти на текущия си 23-годишен връх през останалата част от годината, а защо не и да ги повиши допълнително, за да охлади инфлацията до целта от 2%.

Разбира се, данните за един месец не определят тенденция, като представителите на Фед сигнализираха, че искат да видят повече данни, преди да вземат ключови решения относно паричната политика.

Някои инвеститори казват, че е твърде рано да се очаква, че Фед няма да понижи лихвените проценти тази година, особено като се има предвид, че централните банкери изразиха готовност за три намаления на заседанието през декември, а инфлацията все още се охлажда на годишна база.

„Не мисля, че ще изпаднат в паника само защото има лек отскок. Смятам, че те ще запазят лихвите стабилни“, коментира Том Граф, ръководител на инвестициите във Facet. Той очаква централната банка да намали лихвите от два до четири пъти тази година.

През януари Фед запази лихвените проценти стабилни на четвърто поредно заседание. Гуверньорът Джером Пауъл тогава каза, че макар инфлацията да се е охладила значително, централната банка иска да види повече признаци на дезинфлация, преди да започне да понижава лихвите.

Други представители на Фед изразиха опасения, че инфлацията може да остане упорито висока. Но те също изглежда са на мнение, че най-добрият им залог е да задържат лихвите стабилни засега. Плюс това, няма официална индикация, че централната банка няма да намали лихвите тази година.

Разбира се, това не означава, че задържането на лихвите през тази година не е възможно. Икономистите на Deutsche Bank очертаха три сценария, които биха могли да доведат до такава ситуация:

• Ако стане ясно, че основният индекс на личните потребителски разходи - който премахва по-променливите категории храни и енергия от любимия измерител на инфлацията на Фед - ще приключи годината на ниво от 2,7% или по-високо. Мярката се повиши с 2,9% на годишна база през декември, което е забавяне спрямо темпа от 3,2% през предходния месец.

• Ако неутралния лихвен процент или процентът, който поддържа пълна заетост и стабилна инфлация, бъде преразгледан нагоре, по-близо до 3,5%. Неутралната лихва трябва да бъде 2,5%, въз основа на оценките на представители на Фед за основния лихвен процент на централната банка, инфлацията и безработицата.

• Ако данните за икономическия растеж са силни и безработицата остане на ниво от 4% или по-ниско. Нивото на безработица през януари е 3,7%.

„Има убедителни причини да започнем процеса на намаляване на степента на парично ограничение до средата на годината“, пишат икономисти на Deutsche Bank в бележка до клиенти. „Въпреки това, ако този напредък не бъде реализиран и икономиката запази досегашния си курс... това може да доведе до липса на намаления на лихвите тази година“, изтъкват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още