IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баркин от Фед: Инфлационните данни показват един устойчив ценови натиск

Представителят на централната банка на САЩ посочи, че гледа по-внимателно краткосрочните данни за инфлацията, отколкото тези от предходната година

22:30 | 21.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Последните икономически данни в САЩ подчертават как ценовият натиск в някои с сектори все още е твърде голям въпреки подобрението при общата инфлационна картина, изтъква управителят на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин, цитиран от Bloomberg.

Правителствените данни, публикувани миналата седмица, показаха, че потребителските цени на стоките са намалели през януари, но това е компенсирано от покачващите се цени в секторите за услуги и подслон, посочва Баркин в интервю за SiriusXM.

„Наистина е притеснително, че когато цикълът на дезинфлация при цените на стоките приключи, ще останете с тази при услугите и подслона, където цените са по-високи от това, което искаме“, коментира Баркин. Той добави, че сега гледа по-внимателно краткосрочните данни за инфлацията, отколкото тези от предходната година.

Баркин, който тази година участва в Комисията по отворения пазар и има право на глас при определянето на паричната политика, каза по-рано този месец, че Фед трябва да изчака преди да започне да намалява лихвените проценти, тъй като се нуждае от повече доказателства, че инфлацията поддържа стабилна траектория към целта на централната банка от 2%, повтаряйки думите на някои от колегите си.

Представители на Фед прогнозираха през декември, че ще намалят референтната лихва по заемите три пъти през 2024 г.

Доклад от миналата седмица показа, че цените, които производителите на стоки и услуги в САЩ получават за своите продукти, са се повишили повече от очакваното през януари, подкрепени от значителното ускорение на инфлацията при услугите, подчертавайки упорития ѝ характер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още