IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв забавя ненужно лихвените понижения

По този начин централната банка на САЩ вреди едновременно на икономиката и на финансовите пазари, пише за Financial Times Клодия Сам

07:34 | 20.02.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в Америка през януари се покачиха повече от очакваното (общата инфлация бе 3,1% на годишна база, а базисната 3,9% - бел. прев.) до голяма степен поради разходите за подслон. И макар че предпочитаният от Федералния резерв показател за инфлацията (разходите за лично потребление – бел. прев.) би трябвало да е по-смекчен, това беше напомняне, че пътят обратно към ниската инфлация остава неравен, пише за Financial Times Клодия Сам, основател на Sahm Consulting и бивш икономист във Фед.

Но по-големите сътресения в останалата част от икономиката и на финансовите пазари биха били грешка, която Фед би могъл да избегне тази година.

Добрата новина е, че инфлацията се охлади през последните няколко месеца и се движи бързо към целта на централната банка от 2 процента, независимо от данните за последния месец. Така че въпросът е кога и с колко Фед ще намали основната си лихва.

Както често се случва, централната банка е умишлено неясна. В интервю председателят Джей Пауъл каза, че екипът му трябва да види „повече добри данни без да е необходимо те да са по-добри от досегашните или дори толкова добри“. Но колко добри са достатъчно добри? Пауъл намекна, че месец май е най-ранният, за който Фед изобщо би обмислил намаляване на лихвения процент. Можем да очакваме от ръководителите му да искат още няколко месеца добри данни за инфлацията. Ясно е, че летвата е висока.

Фед претегля намаляването на лихвените проценти на фона на силна икономика. Брутният вътрешен продукт се повиши с 3% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2023 г., далеч над прогнозата на Фед по това време миналата година за почти никакъв растеж. Равнището на безработица е под 4 процента за най-дългия период от 60-те години на миналия век. И всичко това със значителна дезинфлация.

Някои смятат, че този силен растеж означава, че Фед не трябва да намалява лихвите. Но този аргумент се основава на съмнителната крива на Филипс, която казва, че за да се намали инфлацията, безработицата трябва да се повиши. Икономиката през 2023 г. показа, че това е погрешно; високата инфлация всъщност до голяма степен се дължеше на смущения, свързани с ковида, които отшумяват. Освен това през 2019 г. имаше подобен растеж и безработица, успоредно с по-малко от 2 процента инфлация. В крайна сметка Фед има двоен мандат да преследва ниска инфлация и ниска безработица. Поддържането на високи лихви, докато пазарът на труда се пропука, не е приемливо.

В края на миналата година Фед отхвърли необходимостта от растеж под тренда, за да се намали инфлацията. Сега централната банка гледа на силния растеж като на „времеви лукс“ за изграждане на доверие в инфлацията. Логиката е различна, но тя рискува рецесия, от която поддръжниците на кривата на Филипс смятат, че имаме нужда.

Рисковете са реални. Основната лихва по федералните фондове се повиши с 5,25 процентни пункта за две години (до диапазона 5,25-5,50% - бел. прев.) и това оказа натиск върху жилищния пазар. В действителност Федералният резерв повишава цените на жилищата, защото хората, които имат ипотеки с фиксирани ниски лихвени проценти, не желаят да продават. Така че новите купувачи на жилища, освен с по-високите ипотечни лихви, се сблъскват със слабото предлагане и високите цени на домовете. Досега останалата част от икономиката успяваше да предотврати разпространението на слабостта от жилищния сектор, но не е гарантирано, че това ще продължи.

Друг риск са финансовите пазари. Бързите, големи и неочаквани повишения на лихвените проценти на Фед от 2022 г. насам напрегнаха кредитните пазари и банките. Досега кредитополучателите и кредиторите се справят. Но както показва драматичният фалит на Silicon Valley Bank, тази среда наказва лошите или дори несполучливите бизнес решения. Трудно е да се каже къде са слабите точки сега, но колкото по-дълго лихвените проценти остават високи, толкова повече Фед рискува да навреди сериозно на икономиката.

Няколко ръководители на Фед казаха, че „най-лошият възможен изход“ би бил той да започне да намалява лихвите и след това да трябва да ги повиши отново, ако инфлацията пак се вдигне. Това е странно, макар и неизненадващо, безпокойство, тъй като Фед има история на „корекции на политиката“, която следва промените в света. Но светът претърпя забележима дезинфлация, а Фед не променя политиката си.

От самото си начало този цикъл няма много общо с Фед. Толкова сме близо до премахването на последните пандемични смущения. Сега не е моментът централната банка да се бави с намаляването на лихвите. Време е Фед да подкрепи икономиката, завършва Сам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
corner
преди 2 месеца
10 години забавяне в затягането на паричната политика изисква поне 3 години забявяне в разхлабването ........... някъде около 27-28 г. Но имам усещането че няма да е преди 49 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Най-лошото, което човек може да направи, когато лекарят му е изписал антибиотици е да не довърши курса на лечение, защото се е почувствал добре. Спира антибиотиците, защото не му харесва да ги взима и чака да види какво ще стане. Болестта се завръща и този път е по-трудно да се лекува. Повишаването на лихвите, за да се ограничи инфлацията е като антибиотиците.Лорън Самърс бивш министър на финансите в САЩ днес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Всеки може нагледно да се образова КОГА се свалят лихвите ?В момента в Китай се свалят лихви ..но едва след като изравниха със земята имотния и строителен балон който както и у нас беше надут до небето .Изпофалира всичко и цените паднаха ,те влязоха в дефлация и едва тогава Централната банка започна да облекчава ставките .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
Gna
преди 2 месеца
Много е вероятно да няма лихвени понижения тази година, инфлацията се ускорява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 месеца
За да спадне инфлацията до нива които са устойчиво ниски е нужно тя устойчиво и стабилно да бъде свалена дори под 2%.Това не е машина с копчета да си избираш какво искаш.Затова и Централните банки не бързат.Цената за ниски цени и ценова стабилност може да бъде и болка за работните места,заплатите ,икономиката ,но няма хем хората да имат пълни джобове и да харчат а цените да са стабилни .Това е невъзможен сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още